Satul din România în care nu au voie bărbaţii. Locuiesc doar femei aici, din ce trăiesc acestea

de: Ioana Bucur
26 04. 2024

Un colț al țării cu totul deosebit, creat pentru a fi un loc de refugiu, un adăpost pentru o categorie de persoane vulnerabile. Acesta este satul din România în care nu au voie bărbații.

Există un sat în România în care bărbații nu au voie

Puțini știu că există un loc special la noi în țară, unde sunt primite cu ușile deschise persoanele care au nevoie de ajutor, cu o singură condiție: să nu fie bărbați.

Comunitatea unică este Schitul Babicilor, un loc situat în Jurilovca, județul Tulcea, care este găzduit de o biserică cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, ridicată în 1838.

În acest mic colț al României, nu locuiește niciun bărbat, acești pot intra doar pentru puțin timp acolo, pentru a munci.

Un refugiu pentru femeile singure, lipsite de ajutor

Acolo sunt primite, cu brațele deschise, femeile care au nevoie de ajutor, sprijin – cele fără casă și familie, se refugiază acolo, unde pot trăi fără griji. Doamnele care locuiesc în schit nu sunt obligate să muncească, sunt încurajate să își petreacă timpul rugându-se, trăind asemănător măicuțelor.

Cei din zonă le sunt un alt ajutor important – oferă haine și mâncare, ceea ce înseamnă că femeile din această comunitatea nu au nicio grijă.

“Aici, în perimetrul bisericii, este un loc unde sunt câteva clădiri mai mititele unde se retrag femeile bătrâne. Este un lăcaș fără bărbați.

Se retrag femeile care nu au posibilități materiale de întreținere, ba chiar și unele care au, dar se retrag aici pentru a le fi mai ușor să participe la toate slujbele care se fac la biserică. Locul a primit denumirea de schit. Așa este cunoscut la noi în localitate, drept schit”, a declarat, acum ceva timp, Maxim Busla, un lipovean din Jurilovca, fost inginer piscicol, potrivit Libertatea.

Te-ar putea interesa și: Satul din România în care te simţi în străinătate. Era în pragul „falimentului”, toţi tinerii plecau. Acum, este un exemplu pentru ţară, e propriul motor economic

„Ele, practic, stau aici și sunt ajutate!

Femeile sunt găzduite la Schitul Babicilor până la finalul vieții și sunt apoi înmormântate în cimitirul de acolo.

“Femeile acestea mor și sunt înmormântate aici. Se întrețin prin pomenile date de oameni, la slujbe de pomenire, alții cu dare de mână le aduc și în afara pomenilor mâncare, alimente. Unii mai aduc și lemne.

Ele, practic, stau aici și sunt ajutate, pentru că nu există slujbă la biserică, indiferent de oră și de zi, la care să nu participe ele. Mulți vin și le donează bani: roagă-te pentru persoana cutare… că e mort, că este pentru însănătoșire, iar ele, săracele, bat mătănii aici”, a adăugat Maxim Busla.

Te-ar putea interesa și: Satul din România cu sute de migdali înfloriţi. E un adevărat spectacol al naturii în fiecare primăvară, imaginile vorbesc de la sine