Satul cehesc din România unde trăiesc doar 300 de oameni. Peisajul e desprins din filmele cu Harry Potter

Satul cehesc din România unde trăiesc doar 300 de oameni. Peisajul e desprins din filmele cu Harry Potter
Satul unic din România unde trăiesc 300 de cehi

Nu mulți știu de acest loc, însă este unul special în România, un sat cehesc în care locuiesc doar 300 de oameni. Este vorba despre Eibenthal, situat în extremitatea sudică a județului Mehedinți.

Eibenthal, satul cehesc din România

Satul pitoresc se află în comuna Dubova, județul Mehedinți, în Clisura Dunării, mai exact. Este unul dintre cele mai frumoase și interesante sate, însă, din păcate, nu mulți au auzit de el.

Pentru a ajunge în satul cehesc, va trebui să mergeți pe lângă Dunăre, în jur de 5 kilometri, până ajungeți în satul Eibenthal. Călătoria nu este deloc plictisitoare, ci plină de peisaje frumoase, pe care cu siguranță nu le veți uita.

Satul Eibenthal este unul cehesc, iar aici se regăsesc câțiva din puținii cehi care încă mai locuiesc în țara noastră. Nu de mult, satul era locuit de aproape 1000 de persoane, însă acum mai sunt doar în jur de 300.

Cu toate acestea, nimeni nu știe cifra exactă, însă media de vârstă este de circa 70 de ani. Satul uimitor se află la 480 de metri altitudine. Este atât de spectaculos încât amintește de un decor de poveste din filmele Harry Potter.

Eibenthal
Satul Eibenthal

Istoria satului cehesc din România

Eibenthal a fost înființat în anul 1827 din rațiuni militare cu scopul colonizării zonei de frontieră a Imperiului Austro-Ungar. Majoritatea locuitorilor își au originea în Plzeň sau Klatovy.

Din păcate, localitatea a cunoscut un adevărat declin în ultima perioadă, din cauza condițiilor nefavorabile de după Revoluția din 1989. O mare parte dintre tinerii care au locuit aici au plecat spre Cehia, iar acum mai sunt doar în jur de 300 de locuitori, majoritatea bătrâni.

În sat există o școală, un magazin și două cârciumi. Ei le numesc „Krajanek“. Farmacie nu există în micul sat, iar cel mai apropiat oraș se află la 50 de kilometri distanță, Orșova. Deasupra intrării în școală se află steagul Cehiei și steagul României.

La biserica din sat, preotul ține slujba în fiecare zi și nimeni nu lipsește. Dacă sunt prezenți și cei câțiva români prezenți în sat, preotul spune câteva cuvinte și în limba română.

Aici, celor mici li se predă în ambele limbi și lucrează chiar și un profesor din Cehia, care predă limba maternă. Localnicii sunt mândri de satul lor și spun că nu a fost niciodată nevoie de intervenția poliției. Nu s-a furat niciodată, iar casele au mereu ușile deschise.

Satul Eibenthal Banat
În satul Eibenthal există o școală, un magazin și două cârciumi