Satele din România unde oamenii trăiesc peste 90 de ani: ‘Aici este Raiul pe pământ’

de: Ioana Bucur
15 02. 2024

Care este secretul longevității? O viață echilibrată, odihna, alimentația corectă, sportul, bogăția? Am putea descoperi un răspuns într-un mic colț al țării – satele din România unde oamenii trăiesc peste 90 de ani. Sunt numite „Raiul pe pământ”, ce spun localnicii.

Secretul longevității?

Departe de aglomerația, haosul și agitația orașelor, ascunse în Munții Metaliferi, două sate din România sunt descrise de unii ca fiind „Raiul pe pământ”.

Esta vorba despre satele Mada și Stăuni, aflate între văile mărginite de Rezervația Cheile Madei din Hunedoara și Muntele Setraș. Aici mai locuiesc o mână de oameni, doar câteva zeci de suflete mai trăiesc acolo. Cu toate astea, localnicii parcă au descoperit secretul longevității, mulți dintre ei având peste 90 de ani.

Satele din România unde oamenii trăiesc peste 90 de ani, numite „Raiul pe pământ”

Oamenii spun că nu au dus o viață deloc ușoară, se dedică și acum, la o vârstă înaintată, creșterii animalelor și cultivării pământului.

Localitățile sunt traversate de ulițe vechi, din pământ și piatră, puține drumuri sunt asfaltate. Multe dintre casele din cele două sate sunt astăzi părăsite, tinerii alegând să plece departe, în căutarea unui trai mai ușor. În locul lor au venit însă orășenii dornici să aibă un loc în care să se bucure de liniște și natură.

Te-ar putea interesa și: Satul celor 1.000 de pivnițe seculare. Impresionanta poveste a așezării ce datează din epoca de piatră

„Vara, aceste locuri sunt minunate. Atunci vin o mulțime de turiști”

Așa a făcut Dorel Părău, un fost dirijor de cor și profesor de muzică din Orăștie. În anii 90, a cumpărat o casă bătrânească din satul Mada. Una dintre cele mai bune decizii ale vieții sale.

„Am păstrat apartamentul din Orăștie, însă de 15 ani, când ne-am mutat aici, nu am mai stat acolo. Aici este Raiul pe pământ, nu aș mai putea trăi o zi la bloc, aici tot timpul avem ceva de făcut.

Vara, aceste locuri sunt minunate. Atunci vin o mulțime de turiști”, spune fostul dascăl, ajuns la 76 de ani, potrivit Adevărul.

Izolarea nu este însă un lucru bun, în anumite situații. O localnică din Stăuni se confrunta cu o situație dificilă, după o accidentare în gospodărie. Pentru dumneaei, îngrijirele medicale erau la distanță prea mare.

„Zilele trecute am căzut și mi-am rupt mâna, dar nu a avut cine să mă ajute. Sunt oricum prea săracă să mai merg la vreun doctor. Îmi aștept fiul să mai treacă pe la mine, din Orăștie, că nu mai știu nimic de el”, spunea femeia, pentru sursa citată.

Te-ar putea interesa și: Satul din România care se află pe locul al doilea într-un top al localităţilor pitoreşti. E un loc rupt din basme