Sărutul sub vâsc, de unde vine acest obicei și ce semnificație are

de: Anca Lupescu
29 12. 2023

Te-ai întrebat vreodată ce e cu tradiția unui sărut sub vâsc și de unde vine? În timp ce istoricii nu sunt siguri de ce a început obiceiul sărutului sub vâsc, există un consens general în ceea ce privește momentul și locul în care tradiția a început și modul în care a devenit populară în timpul sărbătorilor de Crăciun.

Originile obiceiului popular de a te săruta sub vâsc

Originile sărutului sub vâsc, o plantă care adesea produce boabe albe, sunt adesea atribuite unei povești din mitologia nordică despre zeul Baldur. 

Citește și: Legenda uitată a lui Moș Crăciun: de la om viclean la cel mai bun

În poveste, mama lui Baldur, Frigg, aruncă o vrajă puternică pentru a se asigura că nici o plantă crescută pe pământ nu poate fi folosită ca armă împotriva fiului ei. Singura plantă la care vraja nu ajunge este vâscul, deoarece nu crește din pământ, ci din ramurile unui copac. 

Loki, aflând acest lucru, face o suliță din vâsc – sulița care în cele din urmă l-ar ucide pe Baldur.

Dar legătura dintre această poveste și tradiție este neclară și poate chiar să nu existe deloc.

În multe relatări, Frigg declară că vâscul va fi un simbol al dragostei după moartea fiului ei și promite să sărute pe oricine trece sub el. 

Dacă aceasta este o versiune exactă a poveștii, ar fi clar cum se leagă direct de actul romantic de astăzi.

Istoricii susțin însă că aceasta nu este modalitatea în care se termină de fapt povestea. 

Moartea lui Baldur implică vâscul, dar nu are nimic de-a face cu sărutul sau Crăciunul, spune un cunoscut istoric.

Deși acesta nu știe de ce a început sărutul sub vâsc, el afirmă că tradiția a început între 1720 și 1784, în Anglia.

Sărutul sub vâsc nu ar fi existat ca o tradiție populară înainte de 1720, deoarece cea mai extinsă cercetare despre plantă a fost publicată în acel an, și nu menționa practica, explică el. 

John Colbatch, un farmacist și medic englez, a scris două cărți despre vâsc în 1719 și 1720. 

A avut o întreagă secțiune despre superstiții și obiceiuri asociate cu vâscul și nu menționa absolut nimic despre sărutul sub vâsc.

Sărutul sub vâsc, de unde vine acest obicei

În schimb, cea mai veche referință la sărutul sub vâsc pe care a găsit-o istoricul provine dintr-o melodie publicată în 1784. 

Citește și: Singurul târg de Crăciun din România într-o zonă de munte. Nu e într-un oraş, are un peisaj de poveste

Alți istorici au citat, de asemenea, aceleași versuri drept prima referință a tradiției. Dar ce s-a întâmplat între 1720 și 1784 care a transformat sărutul sub vâsc într-un fenomen atât de cunoscut? 

Literatura și arta din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au dezvoltat această idee. Charles Dickens în „The Pickwick Papers”, publicat în 1837, descrie febra sărbătorilor asociată cu acest sărut în particular. 

El scrie că domnișoarele mai tinere „țipau și se zbateau, fugind în colțuri, amenințau și protestau și făceau totul, dar nu părăseau camera, până când unii dintre domni mai puțin aventuroși erau pe punctul de a renunța, când toți odată au constatat că este inutil să mai reziste și s-au supus să fie sărutați cu o grație.”

Citește și: Legenda lui Moș Crăciun. De ce împarte cadouri și care este povestea sacului magic VIDEO

Într-o gravură din 1794, servitorii într-o bucătărie sunt pregătiți pentru un sărut sub vâsc, cu o legendă care descrie pe „Joe Cel Tupeist” care a sărutat „cu nesimțire” pe „Bridget, bucătăreasa.”

Femeile în ambele scene erau descrise ca opunându-se săruturilor, dar trebuind să cedeze după ce au fost prinse sub vâsc. Istoricii au spus că ar fi crezut că trebuie să accepte săruturi de la bărbați sau să riște să nu aibă noroc. 

Cât de serioasă era rezistența este greu de spus pe baza dovezilor documentare, dar existau mai multe povești din perioadă care descriau femei „folosind scuza vâscului pentru a ocoli soții posesivi și părinți” care altfel ar fi putut împiedica astfel de săruturi.

A devenit un obicei foarte popular în America

În Statele Unite, popularitatea sărutului sub vâsc ca tradiție de Crăciun poate fi urmărită mai ușor, înapoi la cartea lui Washington Irving „The Sketch Book”, publicată în 1820.

Scriitorul american se întorsese din Anglia și a înregistrat tradițiile de Crăciun pe care le observase în străinătate. În capitolul numit „Ajunul Crăciunului”, o notă de subsol spune: 

„Vâscul este încă agățat în casele de fermieri și bucătării de Crăciun, iar tinerii au privilegiul să sărute fetele sub el, smulgând de fiecare dată o boabă din tufă. Când toate boabele sunt smulse, privilegiul încetează.”

Textul lui Irving, un bestseller, a avut un rol imens în accelerarea popularității tradiției. 

Crăciunul era doar o sărbătoare foarte, foarte minoră la începutul secolului al XIX-lea.

Irving a creat șabloanele pentru Crăciunul modern în multe sensuri. Deoarece sărutul sub vâsc a fost menționat în „The Sketch Book”, un public american numeros a fost introdus în practică și, în cele din urmă, a adoptat acest gest – și l-a transmis de-a lungul secolelor, trecând de la o ciudățenie semi-scandalosă la un gest romantic bine-cunoscut de sărbători.