Sarmale, reţeta lui Chef Sorin Bontea. Ingredientul banal care schimbă tot gustul, doar aşa le vei face de acum

de: Sabina Anastasia
23 12. 2022

Sarmale, reţeta lui Chef Sorin Bontea. Cum prepară celebrul bucătar vedetele de pe masa de Crăciun. Folosește un ingredient banal pentru a le aromatiza. Dacă nu ai încercat această modalitate de a găti sarmalele, trebuie neapărat să o încerci în acest an. Vei rămâne surprins de rezultate. Toată lumea se va ridica mulțumită de la masă.

Ingredientul care schimbă gustul sarmalelor

Sorin Bontea este unul dintre cei mai îndrăgiți bucătari din România. Este cunoscut pentru implicarea sa, în calitate de jurat, la show-ul culinar „Chefi la Cuțite”. De-a lungul timpului, bucătarul s-a făcut remarcat prin rețetele sale speciale de preparare a diverselor mâncăruri și deserturi.

Sorin Bontea apelează la tot felul de trucuri pentru a găti cele mai savuroase feluri de mâncare. La fel procedează și în cazul sarmalelor. Bucătarul a împărtășit cu gospodinele un ingredient pe care îl folosește pentru a schimba gustul acestora. Îți va lăsa gura apă imediat ce vei auzi de el! Vei regreta că nu te-ai gândit la asta mai devreme.

Mai sunt doar două zile până la Crăciun, iar gospodinele se grăbesc să ducă la capăt ultimele sarcini în bucătărie. Nelipsite de pe mesele de sărbători sunt celebrele sărmăluțe. Pentru a le prepara aromate și gustoase, chef-ul Sorin Bontea recomandă ca, între straturile de sarmale din oala de gătit, să așezi câte un strat de costiță afumată.

Rețeta lui chef Sorin Bontea este una aparte. Totuși, pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a reuși să obții un rezultat frumos sunt foarte simpli. În rândurile de mai jos, îți explicăm, pas cu pas, cum trebuie să procedezi pentru a găti cele mai savuroase sarmale în acest an.

Sarmale, reţeta lui Chef Sorin Bontea

Ingrediente:

  • 2-3 kg de varză acră;
  • 600 de g carne tocată de porc și vită;
  • o jumătate de ceșcuță de orez;
  • 200 de g de ceapă;
  • costiță afumată;
  • 2-3 linguri de bulion;
  • frunze de dafin;
  • cimbru;
  • mărar
  • piper;
  • ulei;
  • sare.

Mod de preparare:

  1. Se curăță varza de frunzele exterioare și de cotoare și se aleg foile în care se va împacheta carnea.
  2. Se spală foile de varză în apă călduță sau se lasă în apă caldă, timp de o oră, pentru a se elimina excesul de sare.
  3. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa, după care se călește în puțin ulei, până devine sticloasă.
  4. Se spală orezul în mai multe ape, după care se adaugă peste ceapă și se lasă la flacără mică timp de 2 minute.
  5. Se pune carnea într-un vas încăpător de bucătărie, se adaugă ceapa și orezul călite.
  6. Se condimentează amestecul cu sare, piper, cimbru și mărar.
  7. Se adaugă o ceașcă de apă rece și se amestecă toate ingredientele până la obținerea unei compoziții omogenizate.
  8. Se ia o foaie de varză, în care se pune compoziție, și se rulează, îndesând capetele.
  9. Se repetă pasul anterior până când se termină compoziția din carne.
  10. Se toacă „solzișori” frunzele rămase de varză și se presară pe fundul oalei de gătit.
  11. Se așază un strat de sarmale, în formă circulară.
  12. Se așază, deasupra sarmalelor, un strat de costiță afumată.
  13. Se repetă ultimii doi pași de mai sus, până când terminăm de așezat sarmalele.
  14. Se adaugă, deasupra sarmalelor, încă un strat de varză murată tocată.
  15. Se adaugă peste mâncare bulionul amestecat cu apă, peste care se pun frunzele de dafin și piper.
  16. Se dau sarmalele la fiert pentru aproximativ două ore.

Periodic, verifică apa din oala de gătit. Dacă este nevoie, completează cu altă apă, simplă sau amestecată cu bulion. După aproximativ două ore, sarmalele ar trebui să fie gata. Le poți mânca cu mămăligă și smântână sau hrean. Poftă bună!