Sarmale de post, reţetă mănăstirească. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne

de: Ioana Bucur
11 11. 2023

Cine spune că nu ne putem bucura de preparate delicioase chiar și în perioadele de post? Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, merită să încerci o rețetă mănăstirească de sarmale de post. Nu soia este secretul pentru un gust special, nici nu zici că nu au carne.

Un preparat delicios

Restricțiile alimentare impuse credincioșilor în perioadele ce preced marile sărbători creștine din an sunt o mare provocare. Lista cu preparate permise pare destul de scurtă, iar lipsa ingredientelor de origine animală înseamnă, pentru mulți, mâncăruri fără gust. Nimic mai departe de adevăr!

Dacă ai nevoie de inspirație pentru un meniu variat și gustos, cea mai bună sursă de rețete de post sunt mănăstirile. Acolo, măicuțele sunt adevărate maestre culinare, la acest capitol, iar cel mai bun exemplu este acest mod de a face sarmale de post. În mod surprinzător, nu soia este ingredientul de bază.

Rețetă sarmale de post

Pentru a le prepara, vei avea nevoie de:

  • una sau două verze murate
  • o jumătate de kilogram de ghebe măcinate – sunt preferate cele la borcan
  • una sau două cepe
  • două rădăcini de morcov
  • o rădăcină de pătrunjel
  • o roșie proaspătă (opțional)
  • 100-150 mililitri de suc de roșii – se poate folosi și pastă de tomate
  • ulei de floarea soarelui pentru sotat legumele
  • 250-300 grame de făină de porumb, grisată
  • sare, piper și ardei iute – cantitările variază, în funcție de preferințe

Te-ar putea interesa și: Cum desărezi rapid varza murată. Trucul care te salvează când vrei să faci sarmale

Foto: Profimedia

Mod de preparare

Pentru aceste sarmale de post, ingredientele de bază sunt făina de porumb și ciupercile. Nu sunt deloc dificil de preparat.

Se începe prin spălarea, curățarea și tocarea ingredientelor. Se toarnă apoi ulei într-o tigaie suficient de mare ce se pune la foc. Odată încins uleiul, se adaugă ceapa și rădăcinoasele. După ce se sotează, se pun roșia și sucul de tomate și se lasă la fiert, în jur de 10, chiar 15 minute, până scade apa.

Se oprește focul și se pun în vas și ghebele – prefierte și măcinate – și al doilea ingredient vedetă al preparatului: făina de mălai, potrivit Bucătăraș. Urmează condimentele, pe care le adăugăm în funcție de preferințe, și apoi se lasă la răcit.

Urmează împachetarea sarmalelor. La final, se toarnă apă în vas până sunt acoperite și se lasă să fiarbă la foc mic, în jur de o oră.

Te-ar putea interesa și: Ce pune Jamila în sarmale de au gustul perfect. Ingredientele folosite de cea mai cunoscută gospodină din România