Sarmale de post ca la mănăstire. Doar măicuţele le mai fac aşa, ingredientul care schimbă tot gustul

de: Sabina Anastasia
25 03. 2023

Știi cum să prepari sarmale de post ca la mănăstire? Playtech Știri îți prezintă o rețetă mult căutată de gospodine, mai ales în perioada curentă, când credincioșii țin Postul Paștelui. Află în rândurile de mai jos ce ingredient adaugă măicuțele în preparat pentru a-i schimba gustul. Va ieși delicios!

Sarmale de post ca la mănăstire

În Postul Paștelui, multe gospodine caută rețete de preparate care să poată fi gătite fără produse de origine animală. Cum românii sunt mari fani ai mâncărurilor tradiționale, una dintre cele mai des solicitate este cea a sarmalelor. Nu vorbim despre orice fel de sarmale însă, ci despre cele gătite exact ca la mănăstire.

Playtech Știri îți explică cum să gătești sarmale ca la Mănăstirea Prislop. Măicuțele de aici folosesc un ingredient special pentru a schimba gustul preparatului, anume țelina. Planta are o aromă ușor dulce. În combinație cu morcov și ceapă, poate să asigure un rezultat savuros când vine vorba despre sarmale.

Află în rândurile de mai jos cum trebuie să procedezi pentru a găti sarmale de post ca la Mănăstirea Prislop. Papilele gustative îți vor mulțumi. Fără îndoială, toată lumea se va ridica satisfăcută de la masă!

Rețeta de sarmale a măicuțelor

Ingrediente:

  • 1 varză murată mare;
  • 450 grame ciuperci champignon;
  • 1 morcov de mărime medie, dat prin răzătoare fină;
  • 1 felie mică țelină rasă;
  • 1 ceapă mare tocată fin;
  • 130 grame orez;
  • 300 ml suc de roșii;
  • 3 linguri pastă de roșii;
  • 1-3 frunze dafin;
  • 1 linguriță cimbru uscat;
  • 1/2 legatură pătrunjel verde tocat mărunt;
  • sare;
  • piper proaspăt măcinat;
  • boabe de piper;
  • 2 crenguțe de cimbru;
  • 1 praf oregano;
  • 2-3 linguri ulei;
  • apă fiartă.

Mod de preparare:

  1. Se curăță, se spală și se toacă mărunt ceapa, după care se călește în 2-3 linguri de ulei, până devine sticloasă.
  2. Se curăță, se spală și se dă pe răzătoarea fină morcovul.
  3. Se adaugă peste ceapă jumătate din cantitatea de morcov ras și se călesc legumele încă un minut.
  4. Se curăță ciupercile, se spală și se toacă mărunt, după care se adaugă peste ceapă și morcov și se călesc un minut.
  5. Se spală foarte bine orezul și se lasă la scurs, după care se adaugă deasupra legumelor.
  6. Se asezonează compoziția cu cimbru, sare, piper și pătrunjel tocat mărunt.
  7. Se lasă amestecul pe aragaz, la flacără medie, pentru două minute.
  8. Se pune câte o lingură din compoziția de orez cu ciuperci în câte o frunză de varză.
  9. Se rulează sarmalele, până la finalizarea compoziției.
  10. Se taie frunze de varză julien și se așează pe fundul vasului de gătit, alături de restul de morcov ras și țelină.
  11. Se amestecă sucul de roșii cu pasta de roșii și se pune 1/3 din cantitate peste varza de pe fondul oalei de gătit.
  12. Se aranjează sarmalele în formă circulară, printre care se adaugă cimbru și oregano.
  13. Se adaugă deasupra sarmalelor din oală restul de suc de roșii.
  14. Se aranjează deasupra sarmalelor încă un rând de varză tăiată julien.
  15. Se condimentează mâncarea cu boabe de piper.
  16. Se adaugă uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.

Citește și: Greşeala pe care o fac româncele când gătesc sarmale. Doar aşa ies pufoase, ce trebuie să pui în compoziţie neapărat

Sarmalele gătite după rețeta mănăstirească se lasă la fiert în cuptor, la flacără medie, 30 de minute. Nu uita să le acoperi cu staniol sau cu capacul specific oalei de gătit. Dacă este nevoie, completează cu apă, astfel încât sarmalele să nu se ardă.