Sărbători legale în 2024. Vești bune pentru români. Vor avea încă două zile libere de anul viitor
Sărbători legale în 2024. Ce zile libere vor avea românii anul viitor? Pe lângă cele declarate deja, vom mai beneficia de încă două zile libere, sărbători legale. Aflați în rândurile următoare care sunt acestea.
Sărbători legale în 2024
Sărbătorile legale în România sunt zile declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de weekend. De asemenea, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepție făcând unitățile sanitare și a celor de administrație publică, dar și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității.
Iată care sărbătorile legale în 2024:
- 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 3 – 6 mai — Paște ortodox 2024
- 1 mai — Ziua muncii
- 1 iunie — Ziua Copilului
- 23 iunie (duminică) – Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate de cultele religioase legale, pentru persoanele aparținând acestora.
Cei care sunt nevoiți să lucreze în aceste zile libere legale, potrivit legii, pot beneficia de o remunerație suplimentară la salariu, iar ziua lucrată să fie plătită dublu.
Citește și: Când are loc următoarea minivacanţă pentru angajaţi. E mai aproape decât credeai
Două noi zile libere în 2024: 6 și 7 ianuarie
Pe lângă cele menționate mai sus, două noi zile libere legale vor fi din 2024 în România. Este vorba despre 6 și 7 ianuarie, legea fiind publicată deja în Monitorul Oficial.
Camera Deputaților a votat proiectul de lege iniția de Marcel Ciolacu și Alfred Simonis, care prevede ca zilele de 6 ianuarie (Sărbătoarea Botezului Domnului) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.
„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere. Eu sunt creștin ca și dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion”, spunea Marcel Ciolacu.
De asemenea, inițiatorii legii au precizat că, în România, potrivit datelor oficiale de la ultimul recensământ, peste 16 milioane de români sunt creștini ortodocși, adică circa 86% din populația totală declarată a țării.
„Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”.
Citește și: 6 și 7 ianuarie zile libere în 2023? Boboteaza și Sfântul Ion, sărbători legale
Alte zile libere plătite
Potrivit legii, în afară de sărbătorile legale, salariații români au dreptul la zile de concediu de odihnă plătite. Durata minimă este de 20 de zile lucrătoare pe an. De asemenea, durata concediului de odihnă este stabilită în contractul individual de muncă.
În afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români au dreptul la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, mai spune legea. În această categorie intră următoarele:
- Căsătoria – se oferă 5 zile libere;
- Nașterea sau căsătoria unui copil – se oferă 3 zile libere;
- Decesul soțului sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv – se oferă 3 zile libere.