07 dec. 2023 | 10:07

Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 7 decembrie. Este dezlegare la pește

News
Sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 7 decembrie. Este dezlegare la pește
Dezlegare la pește

Astăzi, 7 decembrie 2023, credincioșii marchează o zi specială în calendarul ortodox, celebrând praznicul Sfintei Mucenițe Filofteia. Cu cruce neagră în calendar, această sărbătoare aduce în centrul atenției viața tinerei sfinte, care și-a dedicat viața credinței, devenind un exemplu de sfințenie. De asemenea, toți cei care țin postul Crăciunului trebuie să știe că în această zi este dezlegare la pește.

Cine a fost Sfânta Mucenița Filofteia

Mulți dintre credincioși, probabil, că știu cine a fost Sfânta Muceniță Filofteia, în timp ce o parte dintre români folosesc acest nume, folosind repere superficiale legate de bunătatea acestei sfinte precum ”Mă crezi sfânta Filofteia?”.

Iată, de fapt, cum a început povestea sfintei Filofteia și cum a ajuns să fie prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 7 decembrie.
Sfânta Muceniță Filofteia s-a născut în cetatea Târnov, în umbra credinței și alături de o mamă devotată, care, din nefericire, a părăsit această lume când mucenița era doar o copilă.

Cu toate greutățile vieții, Filoftea a devenit o inspirație prin credința sa neclintită și milostenia de care a dat dovadă în ciuda tinereții sale de doar 12 ani.

Chiar și la o vârstă fragedă, Sfânta Muceniță Filofteia a ales să își dedice viața credinței, postului și învățăturii din Scripturi. În ciuda provocărilor, aceasta a menținut o atitudine profundă și pioasă, devenind un model pentru toți cei care au avut privilegiul de a o cunoaște.

Cu toate acestea, cea mai mare virtute a Sfintei Filofteia era milostenia sa neobosită. Cu un inimă plină de compasiune, își dăruia hainele săracilor și împărțea din hrana adusă la câmp tatălui său cu cei nevoiași, care se adunau în jurul ei. Mila și bunătatea acesteia au făcut-o cunoscută și iubită de comunitatea înconjurătoare.

Faptele sale milostive nu erau doar simple gesturi, ci reflectau o înțelegere profundă a datoriei creștine față de cei sărmani și lipsiți. Sfânta Filofteia a devenit astfel un exemplu vieții creștine autentice, în care mila și compasiunea sunt puse în practică cu generozitate și iubire față de aproapele.

Comunitatea în care a trăit această sfântă i-a simțit prezența binefăcătoare, iar poveștile despre faptele ei au călătorit departe, aducând inspirație și îndemnând pe mulți să urmeze calea milostivirii și a iubirii față de cei din jur.

CITEȘTE ȘI: Ce nu este bine să faci în Postul Crăciunului 2023. E complet interzis să se întâmple asta

Viața Filofteiei, marcată de decesul mamei

După moartea mamei, viața Sfintei Filoftea s-a complicat, odată cu căsătoria tatălui ei pentru a doua oară. Noul capitol din viața sa a fost marcat de relația dificilă cu mama ei vitregă, care nu a iubit-o niciodată și a tratat-o cu asprime și indiferență.

Cu toate acestea, Sfânta Filoftea a răspuns cu milostenie și răbdare, consolidându-și credința și devotamentul în fața răutăților.
Sfânta Filofteia, cunoscută pentru gesturile sale de milostenie, a fost victimă a mâniei tatălui său, care o lovea ori de câte ori făcea fapte bune.

Într-un moment de furie, tatăl a aruncat un topor asupra ei, rănind-o mortal. Sfânta moare pe loc din cauza rănii. Când tatăl își revine și încearcă să se apropie de trupul sfintei, este cuprins de spaimă și nu poate să o atingă.

Arhiepiscopul, însoțit de autorități și o mare adunare de oameni, a mers la locul tragediei cu făclii, tămâie și rugăciuni. În fața lor, trupul Sfintei Filofteia strălucea cu o lumină divină, provocând uimire și recunoștință. Cu toate acestea, încercările lor de a ridica trupul sfintei și de a-l duce în cetate au fost zadarnice, aducând un sentiment de frică și neliniște.

În ciuda rugăciunilor stăruitoare către Dumnezeu și către Sfânta Filofteia, trupul nu putea fi mișcat. Evenimentul a devenit o minune în ochii credincioșilor, care au înțeles că Dumnezeu preamărește pe cei credincioși chiar și în momentele tragice.

CITEȘTE ȘI: Când poți mânca pește în Postul Crăciunului. Din acest motiv, se spune că este un post mai ușor decât cel al Paștelui

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Veste năucitoare pentru proprietarii de mașini. Vor trebui să plătească bani grei de la 1 ianuarie
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro