12 iul. 2024 | 08:38

Sărbătoare mare azi, 12 iulie 2024. Cui trebuie să-i spui La mulți ani

Diverse
Sărbătoare mare azi, 12 iulie 2024. Cui trebuie să-i spui La mulți ani
Sarbatoare mare azi, 12 iulie 2024

Vineri, 12 iulie 2024, în calendarul creștin ortodox este zi marcată cu cruce neagră. În bisericile și mănăstirile din România și nu numai e sărbătoare mare: Cinstirea icoanei Maicii Domnului Prodromița; Sfânta Veronica; Sfântul Paisie Aghioritul; Sfinții Mucenici Proclu și Ilarie. Așadar, astăzi trebuie să le urezi la mulți ani persoanelor cu numele de Veronica.

Sărbătoare în calendarul creștin ortodox

Sfânta Veronica este cunoscută în tradiția creștină pentru gestul său de compasiune față de Iisus Hristos în timpul drumului său spre crucificare. Conform legendelor creștine, Veronica și-a folosit vălul pentru a șterge fața lui Iisus, iar imaginea feței sale a rămas imprimată pe pânză. Acest văl, cunoscut sub numele de „Sfânta Mahramă” sau „Vălul Veronicăi”, este considerat una dintre relicvele importante ale creștinismului.

Viața și semnificația

Deși nu există mențiuni biblice directe despre Sfânta Veronica, tradiția ei este profund înrădăcinată în pietatea populară și în practicile religioase ale Bisericii. Veronica este adesea asociată cu cea de-a șasea oprire a Drumului Crucii (Via Dolorosa) în Ierusalim, unde pelerinii rememorează acest moment de compasiune.

Relicve și venerație

Vălul Veronicăi este păstrat la Vatican și este venerat de mulți credincioși. Această relicvă este expusă în timpul anumitor sărbători religioase, iar imaginea sa a fost replicată în numeroase icoane și opere de artă religioasă de-a lungul secolelor. Sfânta Veronica este sărbătorită pe 12 iulie în calendarul creștin ortodox și catolic.

Un alt sfânt prăznuit astăzi este Sfântul Paisie Aghioritul din Muntele Athos.

Sfântul Paisie Aghioritul (1924-1994), cunoscut și sub numele de Arsenie Eznepidis, a fost un călugăr ortodox grec venerat pentru viața sa sfântă și învățăturile sale spirituale. El este considerat unul dintre cei mai importanți sfinți ai secolului XX în Biserica Ortodoxă, fiind canonizat de Patriarhia Ecumenică în 2015.

Viața și călugăria

Paisie s-a născut într-o familie evlavioasă în Farasa, Cappadocia, dar familia sa s-a mutat în Grecia în urma schimbului de populații greco-turc. A intrat în monahism de tânăr și a trăit în diverse mănăstiri și schituri, inclusiv pe Muntele Athos, unde a devenit cunoscut pentru ascetismul său, dar și pentru harismele sale de vindecare și clarviziune.

Învățăturile și scrierile sale

Sfântul Paisie a lăsat în urmă o moștenire bogată de învățături spirituale. Scrierile și cuvintele sale au fost adunate și publicate în mai multe volume, oferind îndrumare spirituală și înțelepciune pentru numeroși credincioși. El a subliniat importanța rugăciunii, smereniei și a dragostei față de aproapele, fiind o sursă de inspirație pentru monahi și laici deopotrivă.

Moștenirea spirituală

Sfântul Paisie este venerat în întreaga lume ortodoxă, iar numeroasele sale profeții și miracole sunt mărturii ale sfințeniei sale. Pelerinajele la mormântul său din Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul din Suroti, Grecia, sunt frecvente, iar mulți credincioși îi cer ajutorul și mijlocirea în rugăciuni. Ziua sa de pomenire este pe 12 iulie.

Sfânta Veronica și Sfântul Paisie Aghioritul sunt două figuri importante în tradiția creștină, fiecare reprezentând exemple puternice de credință, compasiune și dedicare spirituală. În timp ce Sfânta Veronica ne amintește de gesturile de compasiune și iubire față de aproapele, Sfântul Paisie ne îndrumă prin viața sa de ascetism și învățăturile sale spirituale.

Mesaje de La mulți ani pentru sărbătorite

Numele Veronica are o semnificație profundă în cultura creștină și este purtat cu mândrie de multe femei. Este un nume care evocă curaj, compasiune și frumusețe interioară. Dacă ai o prietenă, o rudă sau o cunoștință care poartă acest nume special, iată câteva mesaje de „La mulți ani” pe care le poți trimite pentru a-i face ziua mai frumoasă și memorabilă.

1. „La mulți ani, Veronica! Fie ca această zi să fie la fel de frumoasă și specială ca tine. Să ai parte de multe bucurii, sănătate și împliniri! Ești un exemplu de bunătate și curaj pentru toți cei din jurul tău.”

2. „Draga mea Veronica, îți doresc un călduros ‘La mulți ani’! Să fii mereu înconjurată de dragoste, prieteni adevărați și momente de neuitat. Să rămâi la fel de luminoasă ca până acum.”

3. „La mulți ani, Veronica! Fie ca toate visurile tale să devină realitate și fiecare zi să fie o sărbătoare a vieții tale. Îți mulțumesc pentru tot ceea ce ești și pentru că aduci atâta bucurie în viețile noastre.

Digisport.ro
Milionarul cu avion privat care merge cu metroul și autobuzul în București! ”Bă, ce sărac e ăsta, n-are mașină”
Stirile PROTV
Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
ProActual
Suma pe care au primit-o Andrei Ursu și Vlad Condurache pentru participarea la Asia Express 2024! Antena 1 i-a umplut de bani în trei săptămâni
EVZ.ro
Rux și Opulență, refuz pentru Survivor România. Culisele afacerii
Spynews.ro
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Secretele satului legendar din Munții Șureanu: „Locuitorii își spun daci, au datini nemaiîntâlnite și porecle de animale”
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Fosta soție a lui Alin Oprea, Larisa Uță, dezvăluiri după 3 ani de la divorț „Nu puteam să plâng, voiam să urlu”
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Cum a ajuns Oana Zăvoranu la vrăjitoare. Cine a convins-o că i se fac farmece
EVZ.ro
Larisa Uță a răspuns la întrebarea: ”I-ai cerut 250.000 euro?” Ce avere are de împărțit cu Alin Oprea, după divorț
Spynews
Ordin pentru fumători. Unde le va impune UE românilor să nu mai fumeze: „E ceva de disciplină”
Capital.ro
Se află în plin divorț, dar au fost surprinși din nou împreună: „Se țineau de mână și se sărutau”
Avantaje
CINE va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR în ALEGERI
Mediaflux
Lora se căsătorește mâine cu Ionuț Ghenu! Cei doi îndrăgostiți devin soț și soție după ce au amânat nunta timp de patru ani / VIDEO
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Cum arăta Ioana State de la Asia Express la începutul carierei de comediantă. Imagini cu ea de la prima apariție la iUmor
Antena 1
De unde vine expresia 'a da milităria jos din pod'! Nu te-ai fi gândit!
Shtiu.ro