Săptămâna Patimilor, Lunea Mare. Ce nu ai voie să faci în această zi. Tradiții și obiceiuri

de: Alexandra Chivu
13 04. 2020

Tradiții și obiceiuri. Am intrat în Săptămâna Patimilor. Ziua de azi, Lunea Mare, vine în întâmpinare cu tradiții și obiceiuri. Tot azi, preoții citesc în biserici istoria lui Iosif cel Preafrumos și a smochinului neroditor, blestemat de Mântuitor înaintea intrării sale în Ierusalim.

Săptămâna Patimilor, Lunea Mare. Tradiții și obiceiuri

În creștinism, Lumea Mare (greacă: Megale Deutera) este prima zi din Săptămâna Mare, săptămâna înainte de Paști. Ea este precedată de Duminica Floriilor și urmată de Marțea Mare, fiind a treia zi a Săptămânii Mari la ortodocși după Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor și a doua zi a Săptămânii Mari la catolici după Duminica Floriilor.

Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare

Evangheliile prezintă câteva evenimente notabile care au avut loc de fapt în ziua biblică a Lunii Mari. Unele dintre cele mai notabile și ușor de recunoscut evenimente au fost miracolul smochinului blestemat (Matei 21:18-22, Marcu 11:20-26), întrebarea pusă de către preții Templului privind autoritatea lui Isus (Matei 21: 23-27), răsturnarea meselor negustorilor din Templu (Marcu 11:15-19) și diverse parabole în funcție de care Evanghelia este citită.

Tradiții și obiceiuri

În biserici se vor oficia în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioșii îl amintesc pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere. Fiecare zi are o semnificație aparte, în care enoriașii rememorează evenimentele din ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, înainte de Inviere.

  • În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paști. Se scoate totul afară, se aerisește fiecare cameră, ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul. „Să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa!”
  • În Marțea Seacă există superstiția conform căreia țăranii trebuie să se spele ritualic pentru a seca bolile.
  • În Joia Mare, zi în care se roșesc ouăle, se ține post cu mâncare uscată, iar la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca.
  • În Vinerea Mare/Vinerea Neagră, tradiția spune că este bine să ținem post negru. În același timp, credincioșii care nu îl pot ține, nu trebuie să mănânce urzici, iar în mâncare să nu pună oțet, căci lui Mântuitorului i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit.