Săptămâna europeană a vaccinării ilustrează inconștiența românilor pedepsită cu moartea

de: Puiu Alexandru
23 04. 2019

Aceasta este săptămâna europeană a vaccinării, o perioadă care scoate la iveală modul macabru în care este pedepsită îndărjirea românilor dezinformați de a nu-și vaccina copiii.

Luni, 22 aprilie, a început săptămâna europeană a vaccinării. Aceasta este o perioadă în care se agreghează mai multe statistici și se realizează clasamente pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine utilitatea vaccinării. Din păcate, România se află într-o situație îngrijorătoare și nu pare să meargă în direcția bună.

Tocmai a fost anunțat un nou deces provocat de virusul gripal, iar meningita care a dus săptămâna trecută la decesul unei tinere din București reprezintă o altă afecțiune pentru care există un vaccin. Medicii din teritoriu fac eforturi supra omenești pentru a promova beneficiile vaccinării, dar acest trend periculos, promovat cu inconștiență de Olivia Steer, se răspândește rapid prin Facebook și alte rețele sociale.

În teorie, conform celor de la TVR, există și problema lipsei unora dintre vaccinuri, dar cei mai mulți refuză se se vaccineze. De la debutul epidemiei, în urmă cu trei ani, în România s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri de rujeolă. Cele mai multe dintre ele au fost în județele din vestul țării. Într-o singură familie dintr-o comună clujeană, șapte copii nevaccinați împotriva rujeolei au ajuns la spital.

În cazul în care trăiești totuși cu iluzia că suntem bine, ai în vedere că ne aflăm pe primul loc în Europa la numărul de decese din cauza rujeolei. Dacă nu era evident, aceasta este una dintre bolile care pot fi ușor combătute prin vaccinare. Cancerul de col uterin este una dintre singurele forme care poate fi combătută prin imunizare, dar românii nu transformă astfel de practici într-o prioritate.

În ceea ce privește lipsa vaccinurilor, aceasta se pare că afectează valul de persoane îngrijorate de decesul adolescentei de acum câteva zile. Ea a murit din cauza unei forme agresive de meningită, o boală contagioasă. Din păcate, momentan, vaccinul împotriva afecțiunii respective nu se găsește online. Singurul lucru care ne mai poate salva este o lege a vaccinării. Din păcate, este blocată de mai bine de un an în Parlament și nu pare să intre prea curând în vigoare.