Sângele Dragonului, copacul care ‘sângerează’. De ce este atât de special
Copacul Sângele Dragonului șochează o lumea întreagă. Acesta face parte dintr-o specie foarte rară. De ce este atât de special și de ce a devenit atracția locurilor? Turiștii sunt șocați de povestea lui.
Detalii despre copacul Sângele Dragonului
Natura nu încetează să surprindă prin minunățiile create, iar printre ele se află unul din cei mai ciudați arbori din lume. Mulți nu s-ar gândi că este posibil așa ceva, dar există în lume un arbore care ‘sângerează’ atunci când este tăiat.
El se numește Sângele Dragonului și se regăsește în Arhipeleanul Socotra. Denumirea sa științifică este de Dracaena cinnabari și este cu siguranță o bijuterie a Terrei. Atunci când este tăiat, rășina sa are o culoare roșie și curge aproape abundent, motiv pentru care oamenii l-au botezat astfel.
Numele oficial l-a primit de la botanistul scoțian Isaac Bayley Balfour în 1880. Chiar și în zilele noastre se fac eforturi pentru a se putea descoperi mai multe detalii despre această specie unică. Din păcate, dezvoltarea turismului, activitățile industriale și supra-prășunatul nu l-au ajutat să evolueze.
‘Podoaba’ lui arată incredibil pentru că tocmai florile care apar în luna februarie cresc numai la capetele crengilor și sunt parfumate. După cinci luni de la creștere, ele se transformă în niște bobițe care conțin maximum trei semințe.
La ce era utilizată rășina roșie?
În lumea antică oamenii le colectau pentru rășina roșiatică. Aceasta era folosită pentru pigment pentru vopsele, colorarea sticlei, lipirea de ceramică, cosmetică sau pentru o respirație mai proaspătă.
Mai mult decât atât, rășina era utilizată și foarte mult ca remediu naturist pentru vindecarea rănilor superficiale, în probleme respiratorii, gastrointestinale sau arsuri, dar și în ritualuri magice. Vrăjitoarele făceau vrăji de dragoste pentru cei în nevoie.
Pe insula unde crește există 800 de specii de plante, iar 240 dintre ele sunt unice. Deși mulți nu au la cunoștință asta, mai există în lume câțiva copaci care secretă acea sevă de culoare roșie ce se aseamănă cu sângele. Aceasta are în fapt rolul de a acoperi rupturile de la nivelul trunchiului și previne și infestarea cu insecte.
„În mediul său natural, copacul Sângele Dragonului rămâne veșnic verde și crește deosebit de rapid, având o durată lungă de viață. Este iubitor de soluri calcaroase, habitatul său fiind la înălțimi cuprinse între 300 și 1500 de metri. Are o formă mai puțin obișnuită, arătând ca o umbrelă întoarsă, crengile sunt înălțate spre cer iar frunzele sunt lungi, ascuțite și acoperite cu multă ceară” (Sursa: știridinlume.ro)
- Vezi mai multe AICI