Este oficial. Klaus Iohannis a anunțat cele trei scenarii de redeschidere a școlilor. Ce semnifică fiecare culoare care le denumește

Este oficial. Klaus Iohannis a anunțat cele trei scenarii de redeschidere a școlilor. Ce semnifică fiecare culoare care le denumește Sursă foto: Inquam Photos/Raul Stefan

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cursul zilei de miercuri când va reîncepe școala. Potrivit acestuia, data de 14 septembrie este stabilită pentru revenirea elevilor, fizic, la școală, decizie luată în cadrul unei ședințe la Cotroceni.

Care sunt cele trei scenarii de revenire la școală

Președintele țării împreună cu premierul, șeful DSU, Raed Arafat și alți miniștri au decis ca reînceperea cursurilor pentru elevi să fie pe data de 14 septembrie, atunci când majoritatea dintre aceștia vor merge efectiv la școală.


Pentru revenirea la școală în siguranță, președintele a anunțat că există trei scenarii, roșu, galben și verde, iar în funcție de situația epidemiologică de la momentul respectiv se va face decizia finală. Potrivit declarațiilor făcute de președinte, cele trei scenarii sunt stabilite în funcție de numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori.

Scenariul Verde

Scenariul verde este cea mai bună și mai optimistă variantă, aceea de a avea o persoană infectată cu COVID-19 la mia de locuitori., în ultimele 14 zile. Potrivit declarațiilor făcute de Klaus Iohannis, București se integrează în acest scenariu, ceea ce înseamnă că elevii se pot duce la școală.

Potrivit ministrului Educației, în cazul scenariului verde, în care este prevăzut ca toți copiii să meargă la școală, acest lucru este obligatoriu, nu optional, a declarat aceasta pentru Antena3.

Atât timp cât nu există niciun pericol, nu văd de ce nu trebuie să își trimită părintele copilul la școală. Decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență este luată împreună cu DSP. Deci dacă de acolo se spune că nu există niciun pericol, nu văd de ce nu ar participa la cursuri elevii„, a afirmat Anisie.

Sceanariul galben

Această variantă este propusă drept cale de mijloc, în situația în care lucrurile sunt de o gravitate medie, numărul cazurilor să fie între una și trei persoane detectate pozitiv la mia de locuitori. În acestă situație, vor merge mai cu seamă elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali. Restul elevilor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie.

Scenariul roșu

Ultima și cea mai gravă situație este aceea în care într-o localitate sunt mai mult de trei persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În această situație autoritățile au decis ca școala să se închidă de tot, iar orele să aibă loc online.

Președintele a explicat că în prezent, doar 50 de localități din România se încadrează în acest ultim scenariu, iar în scenariul „galben”, câteva sute. Potrivit declarațiilor făcute miercuri, Klaus Iohannis a dat asigurări că scenariile se vor actualize în permanență, în funcție de situația epidemiologică locală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI