Sănătatea din România: Primar, mort pe scările spitalului fără doctor din Botoșani

de: Puiu Alexandru
05 07. 2019

Majoritatea spitalelor din România se află într-o situație deplorabilă, fără doctori, medicamente sau aparatură, iar decesul unui primar din Botoșani arată câ oricine poate cădea victimă.

Pe parcursul după-amiezii de ieri, primarul comunei Vornicei din Botoșani a murit pe scările spitalului la care se dusese cu niște dureri în piept. Decesul a fost provocat de un stop cardiorespirator. Deși a ajuns foarte repede la Spitalul Orășenesc din Săveni, nu exista niciun doctor în unitate, iar consecințele situației dezastruoase a sistemului de sănătate din România nu a întârziat să apară.

„I-au luat o glicemie și i s-a făcut un EKG. La un moment dat, bărbatul a plecat, însă a căzut pe scări și și-a pierdut cunoștința. În spital erau două asistente și o infirmieră. Au sunat la ambulanță și a venit salvarea. L-au resucitat aproximativ 50 de minute, dar a fost în zadar” a povestit Elvira Sologon, fostă angajată a Spitalului din Săveni timp de 40 de ani.

De parcă asta ar fi problema, primarul orașului Săveni și-a manifestat revolta pe marginea subiectului și a cerut demisia managerului Spitalului Județean. În subordinea sa se află și unitate din Săveni care, în mod indirect, a provocat decesul primarului din Vornicel.

Primarul comunei Vornicei, Toader Leampăr, a murit, joi după-amiaza, după ce a suferit un stop cardiorespirator, în timp ce pleca de la Spitalul din Săveni, unde a ajuns după ce i s-a făcut rău. Problema cu care s-a confruntat primarul este una veche și mulți localnici s-au plâns în legătură cu acea situație. După ce s-a închis camera de gardă a spitalului, foarte mulți pacienți au fost nevoiți să parcurgă distanțe foarte mari pentru a obține ajutor în probleme de sănătate.

„Este revoltător ce se întâmplă. Niciodată spitalul nu a fost într-o situație atât de proastă ca acum. (…) Sunt doar doi medici care asigură asistența medicală: un medic internist care vine numai trei zile pe săptămână, luni, miercuri și vineri, și un medic pediatru care a intrat în concediu. Își bat joc de oameni, au venit, de când s-a închis camera de gardă, mulți oameni și au găsit ușile închise la spital, au fost și oameni cu copii cu piciorul rupt și au fost nevoiți să plece în altă parte”, a mai spus Elvira Sologon.