Salată boeuf sau salată de boeuf? Care este forma corectă şi cine a inventat felul de mâncare atât de iubit de români
Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, astfel că, românii încep să-și pregătească listele de cumpărături pentru nelipsitele preparate tradiționale. Astăzi, îți vom dezvălui secretele uneia dintre cele mai iubite salate. Acest preparat festiv, încărcat de gust și amintiri, ocupă un loc special în meniul de Crăciun și Revelion al familiilor din întreaga țară.
Cum se spune corect ”salată boeuf” sau ”salată de boeuf”?
Acest tip de salată este pregătit cu migală și entuziasm în fiecare gospodărie, fiind un preparat nelipsit de pe mesele românilor în perioada sărbătorilor de iarnă.
Aceasta constă într-o combinație armonioasă de carne de vită fiartă, legume proaspete, murături, cartofi și maioneză, rezultând o explozie de arome și texturi.
Până acum, nu am întâlnit persoane cărora să nu le placă acest tip de salată, dacă este pregătită corespunzător. Desigur, gustul poate fi determinat de mai mulți factori, rețete, gustul ingredientelor folosite, iar motivele pot continua.
CITEȘTE ȘI: Ce să pui în salata boeuf pentru un gust ca altădată. Aşa o mai fac doar bunicile noastre
Revenind la denumirea sa, această salată este numită de români fie ”salată boeuf” fie ”salată de boeuf”, însă una dintre forme este greșită.
Deci, care este forma corectă a salatei boeuf?
Probabil că știi semnificația cuvântului boeuf, care înseamnă ”vită” în franceză, denumirea fiind preluată și de români. Astfel, forma ”salata boeuf” s-ar traduce cu ”salată vită”, ceea este greșit.
Deci, forma corectă este ”salată de boeuf”, care înseamnă ”salată cu vită”, ingredient deseori folosit de români. Desigur, din multitudinea de rețete de salată de boeuf, gospodinele au reinventat combinațiile acestui preprat, iar pentru cei care nu sunt iubitorii cărnii de vită, există și posibilitatea folosirii cărnii de pui, un înlocuitor satisfăcător din punct de vedere al gustului.
Cine a inventat salata de boeuf?
În universul gastronomic plin de tradiții și savoare, salata de boeuf a devenit o bucurie pentru papilele gustative ale românilor în timpul sărbătorilor, dar puțini știu că „inventatorul” acestei delicii festive este belgianul Lucien Olivier, maestru bucătar în Moscova în anii 1860.
Conform relatărilor istorice, Lucien Olivier a fost bucătar-șef al celebrului restaurant Ermitaj din Moscova, iar rețeta sa originală pentru salata de boeuf era o creație sofisticată, o variantă rusească bogată în ingrediente precum carne de vânat, raci și alte delicatese.
Din păcate, această rețetă autentică s-a pierdut în timp odată cu închiderea restaurantului în 1905.
Cu toate acestea, amprenta lui Lucien Olivier asupra bucătăriei rusești a continuat să trăiască prin diverși bucătari, precum asistentul său Ivan Ivanov, care a reinterpretat salata de boeuf.
Prin amestecul creativ de legume specifice salatei rusești, morcovi, păstârnac, cartofi, castraveți murați și altele cu carne de vită, limbă de porc fiartă și maioneză, acest bucătar a dat naștere unui nou tip de salată de boeuf, care s-a păstrat până în vremurile actuale.
Un alt secret culinar al lui Lucien Olivier era maioneza sa specială, în care proporțiile precise de muștar, oțet franțuzesc și ulei de măsline se combinau pentru a crea o textură și un gust aparte.
Astfel, în ciuda pierderii rețetei originale, noua salata de boeuf a devenit un preparat vedetă în cultura culinară rusească și românească, bucurându-ne și astăzi de gustul său, mai ales în perioada sărbătorilor.
CITEȘTE ȘI: Cât se fierb legumele pentru salata boeuf. Ce cartofi să folosești ca să nu se sfărâme