Salariul pe care ar trebui să îl ai în funcţie de vârstă. Vezi dacă te încadrezi!
Un motiv frecvent trecut cu vederea pentru diferența dintre nivelurile de venit ale contribuabililor este reprezentat de ciclul de viață. Pe măsură ce ne maturizăm și dobândim experiență profesională, veniturile noastre tind să crească. În mod normal, veniturile ar trebui să atingă un nivel maxim în apropierea pensionării. Cu alte cuvinte vorbim de salariul pe care ar trebui să îl ai în funcţie de vârstă. Citește mai departe și vezi dacă te încadrezi într-un din aceste categorii.
Ești de acord cu salariul pe care ar trebui să îl ai în funcţie de vârstă?
Au existat dezbateri intense pe această temă, peste tot în lume, mulți nefiind de acord cu acest mod de salarizare. Cu toate astea, inclusiv în România se vorbește de salariul pe care ar trebui să îl ai, bazat pe vârstă și există și așa-zise tabele în care, în funcție de vârstă, se poate încadra un angajat.
Să fii plătit mai mult pentru că ai învățat să lucrezi, pentru că te-ai dovedit de încredere, pentru că ai primit o mărire de salariu convenită pentru că ai rămas sau pur și simplu pentru că ești mai bun la negocieri sunt toate motive valide pentru a fi plătit mai mult.
De exemplu, în Statele Unite, salariile sunt determinate în mare măsură de percepția angajatorului cu privire la valoarea pe care o adaugă angajatul la rezultatele companiei. Concret, dacă firma consideră că un angajat este mai valoros, va plăti pentru a-l păstra. În unele cazuri, asta înseamnă că preferă tinerețea și abilitățile fizice, în timp ce în alte cazuri preferă vârsta și experiența.
Nu întotdeauna vârsta influențează și salariul pe care ar trebui să îl ai
Pot exista momente în care experiența, care tinde să vină odată cu vârsta, se dovedește a fi neprețuită. Unele dintre acele momente pot fi calitatea de tânăr angajat care își dă seama cât de multe nu știe, iar altele ar putea fi calitatea de angajat mai în vârstă, care ar putea realiza cât de banală poate fi o problemă cu care cineva se lupta de zile întregi.
Pot exista chiar momente în care experiența și cunoștințele unui angajat să fie diferite de cele ale unui alt angajat cu o vechime similară în muncă, dar, pentru că acesta este mai mult, sau mai puțin, familiarizat cu tehnologia, viteza cu care ar putea rezolva o problemă să fie drastic diferită de cea a celuilalt coleg.
Personalul cu experiență în alte roluri poate câștiga ceva mai mult decât un angajat mai tânăr, dar ca persoană tânără, nou-venită, acesta poate câștiga semnificativ mai mult decât unii oameni mai în vârstă, deoarece competențele și abilitățile acestuia le pot depăși pe ale celor mai în vârstă.
Vezi și: Vești proaste de la BNR: inflația va urca accelerat. Cu cât vor crește prețurile anul acesta
Vezi care ar fi salariul pe care ar trebui să îl ai în funcţie de vârstă
Conform unor date statistice recente, salariul unui român, în acest moment, este încadrat în intervalul 2.708 și 9.923 de lei, vorbind aici de salariile reale, iar în unele cazuri acestea chiar pot ajunge și mai sus. Mai trebuie ținut cont de un factor, și anume că salariile pot varia semnificativ când vorbim de anumite funcții individuale.
Dar asta nu te împiedică să vezi care ar fi salariul pe care ar trebui să îl ai în funcţie de vârstă. De exemplu, dacă ai vârsta cuprinsă între 24 și 28 de ani, asta însemnând un minim de experiență în domeniul în care ești angajat, atunci salariul ar fi undeva în jurul a 3.900 de lei, iar dacă ești în categoria de vârstă 25-35 de ani, salariul pe care ar trebui să îl ai se încadrează undeva în jurul sumei de 5,300 de lei.
Vezi și: Salarii de 5.500 de euro pentru aceşti români. Trebuie doar diplomă de liceu
Mergând mai departe cu acest principiu, să zicem că deja ești în categoria de vârstă 35-44, asta însemnând deja o experiență peste medie, în acest caz salariul ar fi de aproximativ 6.000 de lei. Iar pentru cei încadrați în categoria de vârstă 45-54 de ani, atunci încasezi aproximativ 5.300 de lei. Rămânând puțin pe ultimele două categorii de vârstă, după cum vedeți există deja o primă diferență de salariu, chiar dacă cele două categorii implică un grad mai mare de experiență.
Ultima categorie, 55-65 de ani, aici vorbim de o altă sumă, astfel că, salariul s-ar încadra în jurul a 4.900 de lei, mult mai mică dect salariu pentru categoria 45-54 de ani, de exemplu.
Concluzie
Aparent, salariul pe care ar trebui să îl ai în funcţie de vârstă ar putea părea discriminatoriu, și care nu ar ține cont de factorii experiență și expertiză, dar pe de altă parte, tot în funcție de vârstă, se ține cont de și alți factori, și anume randament și productivitate. În cele din urmă, răspunsul la întrebarea de la începutul acestui articol poate fi ori pozitiv, ori negativ, depinzând de unghiul din care privești acest aspect, în cele din urmă.