Salariile CFR cresc în 2022. Ce beneficii vor avea angajații

Salariile CFR cresc în 2022. Ce beneficii vor avea angajații
Cresc salariile la CFR

Sunt vești bune pentru salariații CFR. S-a anunțat că salariile CFR cresc în 2022. Administraţia CFR Călători şi organizaţiile sindicale reprezentative au semnat, la sediul CFR Călători, noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de unitate. Ce alte beneficii vor avea angajații, vedeți în articolul de mai jos.

Cresc salariile pentru salariații CFR. Cu cât și ce alte beneficii vor mai avea

Salariile de bază brute ale salariaților CFR vor crește cu 10% în acest an. În plus, salariații CFR vor primi și tichete de masă în valoare de 20 de lei pentru perioada 1 iunie-30 noiembrie, potrivit unui comunicat.

Cei 11.260 de angajaţi ai CFR Călători vor avea următoarele beneficii în urma semnării noului CCM:

-majorarea cu 10% a salariilor de bază brute de la data înregistrării CCM la ITM,

-acordarea tichetelor de masă în valoare de 20 de lei pentru perioada 1 iunie 2022 – 30 noiembrie 2022,

-începând de la 1 decembrie 2022 tichetele de masă vor fi acordate la valoarea maximă prevăzută de legislaţia în vigoare, însă nu mai mult de 30 lei/tichet.

Salariații își vor putea negocia salariul

În plus, salariaţii CFR Călători vor avea posibilitatea stabilirii clasei de salarizare prin negociere individuală, în perioada de valabilitate a Contractului Colectiv de Muncă.

Salariații CFR vor mai avea și alte beneficii, cum ar fi:

modificări aduse Anexei nr. 2 din CCM cu privire la salarizarea corespunzătoare funcţiilor prevăzute în CCM,

-modificarea limitelor de salarizare pentru fiecare funcţie prevăzută în Anexa Nr. 2 din CCM cu acordarea unei clase de salarizare în plus.

CCM aduce protecție salariatului

„Contractul Colectiv de Muncă promovează relaţii de muncă echitabile, un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei, iar prin noile prevederi CCM, reprezentanţii administraţiei şi cei ai organizaţiilor sindicale reprezentative au pus accent pe stabilitate socială”, se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, prin intermediul noului contract colectiv de muncă se va asigura protecţia salariaţilor în sensul menţinerii drepturilor avute până în prezent: tichete de masă, ajutoare materiale pentru evenimente familiale, etc.

Creșterile salariale, bazate pe mărirea eficienței și productivității muncii despuse

Compania mai anunță că „majorările salariale sunt bazate pe creşterea eficienţei şi productivităţii muncii prestate, pe utilizarea judicioasă a resurselor şi optimizarea consumurilor de materii prime şi materiale”.

De asemenea, conform sursei citate, partenerii sociali au ajuns la concluzia că „diminuarea numărului şi restrângerea beneficiilor acelor categorii profesionale, este o dovadă de maturitate în negocieri”.

Administraţia CFR Călători şi organizaţiile sindicale reprezentative au stabilit ca numărul experţilor sociali să fie scăzut de la 29 la 15, cu îngheţarea salarizării la nivelul avut, în timp ce logistica necesară va fi acordată în comodat organizaţiilor sindicale.