Salariile care cresc în România de la 1 martie. Acești români vor primi bani mai mulți

de: Bișinicu Andreea
20 02. 2022

Vești bune pentru o categorie anume de români. Unii dintre cetățeni vor primi mai mulți bani, începând cu data de 1 martie. Se va majora indicatorul social de referință (ISR), în funcție de care sunt calculate anumite ajutoare de la stat. Cu cât vor crește veniturile în România.

Cu cât vor crește salariile românilor de la 1 martie

Românii se vor bucura de o creștere salarială, odată cu venirea primăverii. Potrivit Legii nr. 225/2021, de acum jumătate de an, valoarea ISR „se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Național de Statistică”.

Cu alte cuvinte, dacă rata medie anuală a inflației înregistrează o valoare negativă, atunci indicatorul social de referință își păstrează ultima valoare. Cu toate acestea, în 2021, datele publicate de Institutul Național de Statistică demonstrează faptul că rata inflației a crescut până la 5,1%.

Prin urmare, începând cu luna martie 2022, cuantumul ISR se va majora cu aceeași valoare, ajungând de la suma de 500 de lei la cea de 525,5 lei.

Așadar, românii care se vor bucura de venituri mai mari de la 1 martie 2022 sunt cei care intră în categoriile pentru indemnizaţii pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, venitul minim garantat, alocaţiile pentru copii și ajutorul de şomaj sau ajutorul pentru încălzire.

Cu cât crește venitul minim garantat al românilor

Bani în plus pentru această categorie de români. Vestea bună este că majorarea indicatorului social de referință semnifică o creștere a venitul minim garantat primit de familiile și persoanele singure ca formă de asistenţă socială, stabilit de Legea 416/2001.

Potrivit calculelor efectuate de site-ul avocatnet.ro, venitul minim garantat va arăta astfel de la 1 martie. Iată cine sunt românii care vor beneficia de mai mulți bani pe lună:

  • 148,7 lei (0,283 ISR) pentru o persoană singură;
  • 268 de lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;
  • câte 38,3 lei (0,073 ISR) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci, care face parte din familie.

Cât crește indemnizația pentru șomaj

De asemenea, odată cu majorarea cuantumului ISR, crește și indemnizația pentru șomaj, în funcție de stadiul de cotizare la stat:

  • 75% din valoarea ISR, adică 394 de lei, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an;
  • 75% din valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare:
    • 3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani;
    • 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani;
    • 7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani;
    • 10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.