Salarii rușinoase în industria alimentară. Asta e motivul pentru care patronii nu găsesc oameni
România anului 2020, odată cu declanșarea pandemiei, a avut pierderi masive în mai toate domeniile de activitate. Pe de altă parte, deși guvernanții anunțau majorarea salariului minim, unele ramuri au avut cele mai mici salarii. Între acestea, industria alimentară și cea a băuturilor, cu 14% ca și număr de angajați, au avut cele mai mici salarii minime pe economie. Același lucru, conform unui studiu, se întâmplă și în 2021.
România este o piață cu un potențial vast
România este o piață cu un potențial vast, sunt de părere specialiștii. În ochii specialiștilor europeni țara noastră este o locație strategică și cu un climat de afaceri în plină creștere. România, după aderarea la Uniunea Europeană în 2007, a continuat un proces laborios de transformări pozitive și a deschis o etapă de modernizare continuă și dezvoltare socială și economică a țării.
Cele mai recente date oficiale, vorbesc de creșterea economică a României, care a fost una dintre cele mai ridicate din UE din 2010, cu o rată medie de 3,0% în perioada 2010-2018, asigurând o convergență constantă cu UE în PIB. În prezent, PIB-ul României este de aproximativ 65% din media UE, în creștere considerabilă față de 25% în urmă cu două decenii.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2018 nivelul PIB-ului din România a fost de 944,2 miliarde LEI, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în țară. PIB-ul pe cap de locuitor a fost de 48,3 miliarde LEI pe locuitor. Cu toate acestea, România este a doua țară ca fiind cea mai săracă din UE.
Salariile au scăzut în 2020 și 2021 în industra alimentară
Salariile din industria prelucrătoare din România au scăzut la 5090 LEI pe lună în iulie de la 5091 LEI în iunie 2021. În România, salariul mediu lunar net în industria alimentară a crescut cu aproximativ 75% din 2015. Până în 2020, salariul net lunar în industria alimentară era de aproximativ 2.188 LEI.
În acest moment, conform unor studii, industria alimentară, împreună cu industria băuturilor, are un total de 14% din forța de muncă din România. Același studiu mai spune că în 2021 salariile din aceste două industrii au scăzut, în raport cu anul precedent.
Pentru cei 159.000 de angajați din industria alimentară salariul pe trimestrul 1 din 2021 a ajuns la 2.345 de lei. Cu alte cuvinte angajații din industrie au încasat cu 1.200 de lei mai puțin, sub media pe economie. Angajații din industria băuturilor, cei 21.000 de români, au încasat în aceeași perioadă 3.528 de lei, în comparație cu cei 3.545 LEI încasați anterior.
Marii jucători din industria alimentară se plâng că nu mai au bani pentru a susține salarii mai mari, iar acest lucru va duce fie la un val de concedieri, fie la înghețarea salariilor la media actuală, conformă cu datele INS.
„Nu mai avem cui da bani, chiar dacă creştem salariile. Eu am găsit mereu mai greu forţă de muncă şi am fost nevoit să dau salarii mai mari, dar în continuare pleacă în străinătate foarte mulţi oameni din zonă. Cu salarii bune, nu găsesc forţă de muncă, nu mai spun de forţă de muncă calificată“, declară Vasile Lucuţ, antreprenorul din spatele businessului Unicarm.
Compania pe care Vasile Lucuț o conduce este cea mai mare companie antreprenorială din Satu Mare. În același timp, Unicarm reprezintă unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa cărnii, cu aproximativ 3.500 de angajaţi, conform Mediafax.