Salam de biscuiți de post cu rahat și stafide, după rețetă tradițională VIDEO
Salamul de biscuiți este un desert italienesc sau portughez, făcut din cacao, biscuți zdrobiți, ouă și unt. În mod tradițional, pentru prepararea sa se folosesc și băuturi alcoolice, cum ar fi romul sau vinul de Porto. Desertul nu are carne în compoziție, iar numele lui se datorează formei în care este preparat și bucăților de biscuiți din interior care îl aseamănă cu o felie de salam. Desertul poate fi interpretat astfel încât să fie potrivit și pentru post.
Desert de post: salam de biscuiți cu rahat și stafide
Se crede că salamul de biscuiți a apărut în insula Sicilia din Italia. În Grecia, salamul de ciocolată se numește mosaiko sau kormos. În Turcia se numește paste mozaik (tort mozaic). În România se numește salam de biscuiți și poate fi originar în anii 1970 sau 1980 în era comunistă, posibil ca urmare a penuriei de alimente.
În Uruguay se numește salchichón de chocolate (cârnat cu ciocolată), iar în Portugalia se numește salame de chocolate (salam de ciocolată). În Italia, se mai numește salame al cioccolato (salam de ciocolată) sau, mai ales în Sicilia, salami turcu (salam turcesc).
În Lituania, un desert similar se numește tinginys (lituanian: leneș), care este făcut din cacao, biscuiți rupți, lapte condensat și unt și, uneori, nuci.
Ingrediente:
- 500 de grame de biscuiti obisnuiti (eu am folosit biscuiti scolari)
- 400 de grame de rahat
- 300 de grame de nuci
- doua linguri cu varf de gem de prune
- 100 de grame de stafide
- 200 de grame de rom pentru macerarea stafidelor (*daca mananca si copiii inlocuiti cu apa)
- 150 ml de apa
- 150 de grame de zahar
- 25 de grame de cacao
- o lingurita de esenta de rom
Mod de preparare:
Pune stafidele la înmuiat în rom sau doar apă înainte cu o oră de a te apuca te preparat. Zdrobește biscuiții pe o planșetă cu ajutorul unui sucitor, așa încât să rămână bucăți de mărimea unui bob de porumb. Împarte cantitatea de nuci în două. Macină jumătate și taie grosier cealaltă jumătatea. Cantitatea cea din urmă o vei prăji în cuptor pentru 10 minute la 200 de grade.
Rahatul taie-l bucăți cât mai mici și amestecă-l cu nucile tăiate și prăjite în prealabil, pentru a nu se lipi bucățelele de rahat între ele. Pune zahărul și apa într-un vas de aproape trei litri și lasă-l pe foc, amestecând constant până ce se dizolvă zahărul și se formează un sirop.
Ia oala de pe foc, adaugă stafidele, romul, gemul de prune sau orice fel de gem, amestecă, apoi pune biscuiții combinați în prealabil cu rahatul și nuca. Adaugă cacao cernută și amestecă cu lingura, prin răsturnare, sau chiar cu ajutorul mâinilor. În final, împarte compoziția în trei, după care întinde pe blatul de lucru o bucată de folie alimentară de circa 30 de centimetri lungime. Pune pe aceasta, cu ajutorul unei linguri, o treime din compoziție.
Acoper-o cu o jumătate de folie, apoi modeleaz-o ca să se formeze un cilintru, având grijă să nu rămână goluri, dar nici să nu presezi prea tare. Strânge capetele ca să poți sigila salamul în invelișul de folie alimentară. Procedează similar și cu celelalte două treimi de compoziție, obținând astfel trei batoane de salam de biscuți cu rahat și nucă.