S-a stins din viață un mare geniu al României. Profesor desăvârșit și apreciat de studenți, de ce a murit Cristian Enăchescu

de: Violeta Badea
26 09. 2024

Comunitatea academică din România este în doliu după pierderea unuia dintre cei mai apreciați profesori de la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu. Recunoscut pentru contribuțiile sale științifice și devotamentul față de studenți, profesorul s-a stins din viață. Află de mai jos care este cauza morţii sale!

O carieră remarcabilă în slujba fizicii

Prof. Cristian Enăchescu a fost o figură marcantă a mediului academic românesc, dedicându-și întreaga viață cercetării și predării în domeniul fizicii.

Cu o carieră îndelungată în cadrul Facultății de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), a ocupat funcții de mare responsabilitate, printre care prodecan și decan al facultății.

De asemenea, a fost un membru activ al Senatului Universității, președinte al comisiei de relații internaționale și parteneriate academice și un susținător al dezvoltării cercetării științifice la nivel național.

Cristian Enăchescu a contribuit în mod semnificativ la formarea și educarea generațiilor de studenți, care l-au apreciat pentru rigurozitatea sa profesională, dar și pentru calitățile sale umane.

”A fost un profesor desăvârșit și un model pentru noi toți”, au declarat colegii săi.

Profesorul a jucat un rol esențial și în cadrul Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS), fiind o autoritate respectată în evaluarea cercetării din România.

O pierdere grea pentru comunitatea academică

Vestea trecerii sale în neființă a fost primită cu profund regret de către colegii și studenții săi. Profesorul Silviu-Octavian Gurlui, coleg și prieten apropiat, a vorbit despre impactul imens pe care Enăchescu l-a avut asupra comunității academice: ”A fost un specialist de marcă, un om echilibrat și apreciat la nivel național.”

Pe pagina oficială de Facebook a Facultății de Fizică, colegii săi au transmis un mesaj emoționant, în care l-au descris drept un ”spirit dedicat valorilor universitare” și un ”reper al fizicii contemporane.” Amintirea sa va rămâne vie în rândul celor care l-au cunoscut, iar contribuțiile sale vor continua să influențeze cercetarea și învățământul de fizică din România.

Citește și Lacrimi și durere în televiziune. A murit starul TV de la Hollywood, Eduardo Xol: „Suntem zdrobiți de tragica pierdere”!

Cauza decesului: o boală incurabilă

Cristian Enăchescu s-a stins din viață din cauza unei boli incurabile, care l-a răpit prea devreme din rândul unei comunități care avea mare nevoie de el.

Potrivit colegilor, deși era conștient de gravitatea bolii, profesorul nu a renunțat niciodată la pasiunea pentru predare și cercetare, demonstrând până în ultima clipă devotamentul său neobosit.

Pierdera sa reprezintă o lovitură grea pentru mediul academic și pentru studenții care i-au apreciat atât lecțiile, cât și omenia.

Citește și Tragedie în timpul concertului. Artistul s-a prăbușit pe scenă și a murit. Metin Arolat avea 52 de ani!