S-a prelungit starea de alertă. Măsurile de relaxare, anunțate de Raed Arafat

S-a prelungit starea de alertă. Măsurile de relaxare, anunțate de Raed Arafat
Ce a anuntat Raed Arafat in privinta masurilor de relaxare

Gevernul a decis să prelungească pentru încă 30 de zile starea de alertă care a fost instituită pe teritoriul țării la data de 15 mai 2020, însă a luat și unele măsuri de relaxare, printre care eliminarea restricţiei în ce privește participarea la procesiuni sau pelerinaje religioase în alte localități decât cele de domiciliu sau de reşedinţă, a spus azi şeful DSU, Raed Arafat.

S-a prelungit starea de alertă

Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile începând din data de 13 mai, însă sunt în discuție și o serie de relaxări, ce vor fi anunțate în perioada următoare, a mai spus Raed Arafat.

Așadar, este luată în calcul, spre exemplu, participarea spectatorilor la concerte și competiţii sportive. Mai întâi se vor organiza evenimente-pilot în care va  fi permis accesul persoanelor vaccinate, al celor care prezintă rezultatul unui test PCR negativ, însă nu mai vechi de 72 de ore, dar și al celor care au dovada că au trecut prin boală în ultimele 90 de zile, însă nu mai puțin de ultimele 15 zile. În plus, va fi permis accesul persoanelor ce prezintă dovada unui test antigen certificat, care nu trebuie să aibă mai mult de 24 de ore.

Ce a spus Raed Arafat

Raed Arafat a spus că Guvernul a stabilit la peste 50% gradul de participare a publicului la evenimente culturale, numai ca evenimente test sau pilot.

„Astăzi a avut loc şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, urmată de şedinţa de guvern, pentru aprobarea hotărârii de prelungire a stării de alertă începând cu data de 13 mai 2021, pe o durată de 30 de zile. Elementele de noutate în hotărârea de guvern: permiterea circulaţiei persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în data de 13 mai 2021, în intervalul orar 2:00 – 5:00 dimineaţa, pentru deplasare şi participarea la sărbătoarea religioasă a credincioşilor musulmani pentru sărbătoarea Ramadan; este eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Astfel se va permite organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte”, a spus Raed Arafat într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

De menționat este că decizia de prelungire a stării de urgență este reglementată prin hotărârea de guvern nr. 26 din 10.05.2021, un document pe care îl poți consulta AICI.

De asemenea, toate măsurile care reglementează starea de alertă pot fi consultate în documentul de AICI.

„Până în 1 iunie, se vor mai face analize de către comitetul interministerial și pentru măsurile care urmează să fie implementate cu 1 iunie sau după. Urmează să se revină cu alte acte CNSU sau hotărâri de guvern, depinde despre ce măsuri vorbim”, a mai spus Raed Arafat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI