S-a anunțat! Zeci de mii de români ar putea primi bani de la stat. Ce categorii sunt vizate?

S-a anunțat! Zeci de mii de români ar putea primi bani de la stat. Ce categorii sunt vizate?
S-a anunțat! Zeci de mii de români ar putea primi bani de la stat. Ce categorii sunt vizate

Guvernul încearcă să găsească modalități de a stimula o parte a angajaților din România, iar asta s-ar putea face prin bani luați din fondurile europene. Există în acest moment pe masa Guvernuli PNL un astfel de proiect.

S-a anunțat! Zeci de mii de români ar putea primi bani de la stat

După ce Președintele Iohannis anunța ideea, acum Guvernul Orban are pe masă o nouă Ordonanță de Urgență, care ar putea fi aprobată chiar în ședința de astăzi, un proiect intitulat ”Stimulent de risc medical”. Proiectul, conform Ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, se adresează întregului personal medical.

”Acest stimulent se referă nu doar la medici ci la tot personalul care îi deservesc pe toţi cei care se află în spital, ca pacienți, și beneficiază de serviciile acestora, asistenți medicali, personalul paramedical.”

Ce categorii sunt vizate

Este vorba de aproximativ 75 de mii de cadre medicale care ar urma să facă parte din proiect şi să beneficieze de stimulentul de risc medical, valoarea acestuia fiind de 120 milioane de euro. Toţi aceşti bani vor fi asiguraţi din fondurile europene și, dacă va nevoie de suplimentare, Ioan Marcel Boloș a spus că ”o vom face pentru a avea fondurile necesare pentru a deconta toate cheltuielile pentru acest stimulent.” Este o propunere care se regăsește în proiectul de OUG de pe ordinea de zi a Guvernului. Ungaria, Germania, Italia, Bulgaria au recurs şi ele la acest fel de stimulare a personalului medical.

S-a anunțat! Zeci de mii de români ar putea primi bani de la stat. Ce categorii sunt vizate
S-a anunțat! Zeci de mii de români ar putea primi bani de la stat. Ce categorii sunt vizate

Un alt proiect, în viziunea Ministrului Fondurilor Europene, este cel care vizează asistenții sociali și cei comunitari care asigură asistență socială pentru aproximativ 100.000 de persoane în vârstă, în valoare de 30 milioane euro.

”Avem un alt proiect pentru 1000 de asistenți sociali, sub forma unei sume  în valoare de 30 milioane euro pentru asistenții sociali şi comunitari care asigură sprijin de asistență socială la domiciliu pentru 100.000 de persoane în vârstă, şi tot pe linia aceasta intenționăm să deschidem un tel-verde social, unde persoanele vârstnice ar urma să sune şi să solicite sprijin.”

Lucrurie merg mai departe și, conform oficialului, la nivelul Uniunii Europene există deja programe, sub formă de granturi pentru companiile afectate de criza pandemică, bani care pot fi luați sub formă de împrumut, ca stimuli de regenerare sau reconversie profesională.

”Există un proiect la nivelul Uniunii Europene de 100 miliarde euro, bani care se vor putea lua sub forma de împrumut pentru a susține companiile afectate de criza epidemiologică.
Avem în vedere acest proiect, fie sub formă de capital de lucru pentru ca aceste firme care au avut afectate activităţile să-şi poată relua activitatea, fie pentru firmele care îşi planifică să își regândească business-ul prin alocarea de granturi pentru acestea. Lucrăm la un astfel de program, discutat în cadrul Guvernului, şi îndată ce se va aproba o să fie adus la cunoştinţă celor interesaţi.”

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI