S-a aflat! Ce se ascunde de fapt în spatele dorinței de negociere a Rusiei. Planul nebănuit al lui Putin

de: Sabina Anastasia
15 10. 2022

Planul nebănuit al lui Putin. Liderul de la Kremlin pregătește o ofensivă la scară largă pentru începutul anului 2023. Demersul se vrea mascat, însă, de anumite negocieri de pace. Rusia susține în fața Occidentului că vrea să scutească populația civilă de la a deveni victimă a conflictului militar.

Planul nebănuit al lui Putin

„Trebuie evitate victimele civile” – acesta este mesajul fluturat de Rusia în fața Occidentului, când vine vorba despre organizarea unor ședințe pentru a ajunge la un acord de pace privind situația din Ucraina.

Vladimir Putin ar fi dispus să negocieze un acord de pace temporar, însă cu mai multe condiții. Prima implică menținerea controlului în Donbas. A doua condiție vizează Crimeea, despre care liderul de la Kremlin nici nu vrea să discute, potrivit unor surse de la Moscova.

Liderii ruși sunt de părere că negocierile ar putea fi realizate fără implicarea directă a președinților celor două state. Rusia a fi dispusă să își retragă trupele din cel puțin o parte a regiunii Herson, atât timp cât nu va trebui să renunțe la Donbas.

„Este foarte greu să reținem Hersonul în acest moment. Retragerea trupelor din regiune ar putea fi făcută ca un gest de bunăvoință și un pas înainte către Ucraina”, a spus o sursă apropiată Kremlinului, pentru Meduza.

Președintele Rusiei ia în considerare reluarea negocierilor din primăvară. Însă intenția sa nu este una bună, ci ascunde un plan cu adevărat nebănuit. Vladimir Putin vrea să lase impresia că este dispus să oprească atacurile în Ucraina, în timp ce pregătește o ofensivă la scară largă pentru începutul anului 2023.

Se pregătește o nouă ofensivă la începutul lui 2023

Potrivit sursei citate, o nouă ofensivă „de amploare” ar putea să aibă loc în jurul perioadei februarie-martie 2023. Demersul lui Putin este foarte important în circumstanțele în care Rusia a anexat patru regiuni ale Ucrainei, la sfârșitul lunii septembrie.

Președintele Volodimir Zelenski și conducerea Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei au transmis atunci că era imposibil ca cineva să negocieze vreun termen cu președintele rus. Într-o intervenție ulterioară, liderul de stat ucrainean a spus în mod public că este dificil să ajungi la un numitor comun cu „oameni nerezonabili”, făcând referire în mod indirect la Vladimir Putin.

Rusia a anexat Crimeea și a declanșat un conflict militar în regiunea Donbas în anul 2014. Pe data de 24 februarie 2022, Vladimir Putin a luat decizia de a invada la scară largă Ucraina, cucerind o parte a teritoriului țării.