Ruşii testează arme nucleare? Specialiştii, îngrijoraţi de ceea ce ar putea face Vladimir Putin
Imaginile analizate de specialiști ridică mari îngrijorări cu privire la următorii pași pe care ar putea să îi facă Vladimir Putin, din dorința de a intimida statele ce sprijină Ucraina. Dovezile ar duce spre o singură posibilă concluzie: rușii testează arme nucleare.
„Armele există pentru a le folosi”
Cu doar câteva zile înainte de a fi reales ca președinte al Rusiei, Vladimir Putin afirma, în martie 2024, ca țara este pregătită pentru un război nuclear, dar că nu „se grăbește spre el”.
„Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi”, „Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii”,
„De ce avem nevoie să folosim arme de distrugere în masă? Nu a existat niciodată o astfel de nevoie” – sunt doar câteva dintre declarațiile date de liderul de la Kremlin.
Specialiștii cred că Rusia testează arme nucleare
Acum, un profesor asociat de la Universitatea din Tokyo susține că Rusia pare că testează arme nucleare. Yu Koizumi a analizat imaginile din satelit realizate de compania de tehnologie spaţială Maxar Technologies Inc. şi de firma de imagistică terestră Planet Labs PBC, ambele din Statele Unite.
Specialistul spune că o construcție de mari dimensiuni este aproape de finalizare în poligonul din arhipelagul Novaia Zemlia din Marea Arctică, locul în care vechea Uniune Sovietică a efectuat, din 1955 până în 1990, nu mai puțin de 130 de teste nucleare – în atmosferă, în subteran și subacvatic.
Cel mai recent test efectuat de Rusia acolo – pentru perfecționarea armelor și pentru a le evalua capacitățile – a avut loc în 2004.
Koizumi crede că Moscova ar putea pregăti un test nuclear subcritic, care nu produce o explozie, calificând demersul drept o încercare de „intimidare a țărilor europene și SUA” cu privire la sprijinul acordat Ucrainei.
Te-ar putea interesa și: Vladimir Putin, și mai puternic în Rusia! Ce se va întâmpla pe 7 mai 2024, la Moscova
„Ar trebui să ne îngrijoreze în mod serios”
La începutul lunii februarie, a explicat profesorul, clădirea de mari dimensiuni era aproape finalizată, reiese din imaginile surprinse atunci.
„Este foarte probabil ca facilitatea să fi fost construită recent pentru un test (nuclear)”, a spus el, adăugând că o grămadă de materiale în jurul unui aeroport sugerează că această facilitate ar putea fi extinsă în continuare.
Trebuie menționat că fotografiile nu arată nicio dovadă clară a unui astfel de demers al Rusiei. Koizumi face referire însă la zăpada care acoperă o intrare a unui tunel situat la aproximativ trei kilometri de situl nuclear în munţi, care ar putea fi folosit pentru un experiment nuclear subcritic – ce nu produce o explozie.
„Faptul că Rusia joacă cartea unui test nuclear ar trebui să ne îngrijoreze în mod serios”, a declarat Koizumi, citat de Kyodo.
Te-ar putea interesa și: Relațiile dintre Rusia și NATO sunt „la nivelul de confruntare directă”. Unul dintre oamenii lui Vladimir Putin face declaraţii îngrijorătoare