Rușii care vor să-l înlocuiască pe Vladimir Putin în fruntea țării. Ce se întâmplă la Kremlin

de: Ștefan R. Apostol
26 10. 2022

Ultimele zile a adus și mai multe tensiuni pe frontul ucrainean. Mișcările de trupe, plus posibilele exerciții militare nucleare rusești, au ridicat gradul de alarmă în NATO. De cealaltă parte, Rusia își cotinuă afirmațiile privind „bomba murdară” și anunță că va ridica problema la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de astăzi. SUA avertizează Moscova cu privire la „consecințe grave„ în cazul în care va folosi o bombă nucleară. Pe acest fond au apărut speculații cu privire la un succesor al lui Vladimir Putin. Iar șeful serviciilor de informaţii militare ucrainene vorbește de o luptă pentru putere la Kremlin.

Rusia la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU

Rusia a făcut noi afirmații potrivit cărora Ucraina ar putea folosi o „bombă murdară” în atacurile sale. Rusia a acuzat Ucraina că ar pregăîti atacuri cu bombe cu material radioactiv.

Ministrul apărării, Serghei Șoigu, a ridicat problema în cadrul unor convorbiri telefonice cu omologii săi francez, britanic și american. Acuzațiile aestuia au fost respinse de toți într-o declarație comună ulterioară.

În același timp, SUA avertizeaă că Moscova ar putea planifica o operațiune cu steag fals. Rusia a anunțat acum că va înainta pretențiile sale Consiliului de Securitate al ONU, care se va reuni astăzi.

Vom considera utilizarea bombei murdare de către regimul de la Kiev ca fiind un act de terorism nuclear”, a scris ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și Consiliului de Securitate.

Analiștii occidentali au declarat că nu ar exista niciun motiv pentru ca Ucraina să folosească o bombă murdară asupra ei însăși și că afirmațiile Rusiei fac probabil parte dintr-o campanie de dezinformare menită să descurajeze membrii NATO să ofere mai mult sprijin Ucrainei. Kievul a declarat că afirmațiile sunt un semn că Moscova plănuiește ea însăși un astfel de atac.

„Dacă Rusia sună și spune că Ucraina se presupune că pregătește ceva, înseamnă un singur lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea., a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o alocuțiune de noapte.

Luptă pentru putere la Kremlin. Rusii care vor să-l înlocuiască pe Vladimir Putin în fruntea țării

Informațiile despre o presupusă luptă pentru putere nu sunt pentru prima dată vehiculate, de la momentul invaziei. Au fost vehiculate nume importante din conclava de la Kremlin. Printre acestea, cele mai recente nume vehiculate, sunt cele ale fostului președinte, Dmitri Medvedev, dar și cele ale lui Dmitri Patrușev sau Serghei Kirienko.

Șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov a acordat un interviu ziarului ucrainean online Ukrainska Pravda. În cadrul acestuia, acesta a vorbit despre lupta pentru putere care se crede că se desfășoară în prezent la Kremlin.

Discutând despre posibilii succesori ai lui Vladimir Putin, el respinge șansele fostului președinte rus Dmitri Medvedev, spunând că acesta nu are „nicio șansă”.

Referitor la Dmitri Patrușev, fiul fostului șef al FSB, Nikolai Patrușev, Budanov declară că are „ipotetic” o șansă de a prelua funcția de președinte.

Cu toate acestea, el sugerează că Serghei Kiriienko, considerat în general drept arhitectul politicii Kremlinului de anexare a teritoriilor ucrainene, este dornic să-l înlocuiască pe Putin.

Dar Budanov a indicat că este puțin probabil ca primul adjunct al șefului de stat major al Kremlinului și fost prim-ministru să încerce să îl detroneze pe actualul lider prin forță.

„Kiriienko se vede pe sine însuși în scaun. El se vede ca succesor într-un astfel de transfer de putere mai mult sau mai puțin pașnic.”, declară Budanov pentru Ukrainska Pravda.

Soarta lui Vladimir Putin depinde de cursul războiului

Adversarii președintelui rus consideră că este mai mult decât probabil ca acesta să plece pe termen scurt.  Aceleași voci vorbesc despre modul în care s-ar putea desfășura finalul jocului, despre cine l-ar putea înlocui și când. Multe depind de cursul unui război care se întoarce împotriva lui Vladimir Putin și îi subminează aerul de invincibilitate, spun analiștii occidentali.

În ultimele săptămâni, luptele interne de la Kremlin au ieșit la iveală. Persoane din interior arcului de conducere se critică public între ele și cu comandamentul militar de vârf al Moscovei. În tot acest timp forțele ruse demoralizate sunt forțate să se retragă după înfrângeri umilitoare în Ucraina Decizia de mobilizare a peste 300.000 de oameni, nereușită și nepopulară, se întoarce împotriva lor pe frontul intern.

Oficialii de rang înalt par acum să se îmbrâncească pentru a profita de schimbarea peisajului politic. Observatorii de la Kremlin susțin că sclipirile de disidență publică din partea unor membri ai elitei rusești sunt fără precedent. Printre cei care au criticat regimul lui Vladimir Putin se află inclusiv liderul cecen Ramzan Kadîrov și șeful paramilitar Evgheni Prigojin.

Mihail Kasianov, prim-ministrul lui Putin între 2000 și 2004, prezice că puterea președintelui ar putea scăpa brusc. „În trei sau patru luni, cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Kasianov. Alți adversari ai lui Vladimir Putin nu sunt atât de categorici în privința momentului. Cu toate astea, criticile la adresa comandanților militari ruși se înmulțesc. În opini acestora, războiul marchează un punct de cotitură, considerându-l ca începutul sfârșitului pentru țarul rus din zilele noastre.