Rusia trimite nave de război lângă România. Ce se întâmplă acum în Marea Neagră

Rusia trimite nave de război lângă România. Ce se întâmplă acum în Marea Neagră
Rusia a trimit 15 nave în Marea Neagră

Rusia a trimis un număr de 15 nave militare în Marea Neagră. Acestea au trecut în cursul zilei de azi, 17 aprilie, prin Strâmtoarea Kerci din peninsula Crimeea. Ce spun autoritățile și ce se va întâmpla?

Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră

Rusia a trmis nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor din estul Ucrainei. Ele au trecut azi prin Strâmtoarea Kerci din Peninsula Crimeea, conform detaliilor oferite de către agenția de presă Interfax, citat de Agerpres.

Un detaliu care nu a fost încă indicat este durata exercițiilor. Statele Unite ale Americii au anulat anterior desfășurarea a două nave de război către Marea Neagră în urma plângerilor Rusiei, mai arată sursa citată.

Ministerul Apărării rus a mai anunțat că urmează ca anumite zone maritime din Crimeea să fie închise preț de câteva luni, dar cu toate acesea transportul maritiv nu va fi afectat. Un înalt oficial al Uniunii Europene a criticat acțiunile Rusiei: “evoluţie extrem de îngrijorătoare”.

O astfel de poziție au NATO și Ucraina față de recentele evenimente. Serghei Naiev, șeful operațiunilor militare ale Ucrainei, a indicat că nu se așteaptă la un nou război. “Nu vedem nicio pregătire de atac acolo”, a declarat el vineri noapte pentru televiziunea ucraineană.

„De fapt, au fost înfiinţate spitale de campanie”. Toate unităţile sunt în tabere, în zone de tragere, a spus el. „În limbaj militar, vorbim despre o demonstraţie de forţă”, a adăugat el. Tot în cursul zilei de sâmbătă serviciul de securitatea rus FSB a anunțat că l-a reținut pe diplomatul ucrainean Oleksandr Sosoniuk.

Context:

Rusia a defășurat între 15. 000 și 25.000 de militari în peninsula Crimeea și la frontiera cu Ucraina în cadrul unei reuniuni a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, la Viena.

Masarea trupelor rusești la Ucrainea alimentează grijile în privința unei acutizări a tensiunilor bine știute. Moscova a anexat Crimeea după un referendumul aspru judecat petrecut în anul 2014, ulterior guvernele occidentale au rămas sub credința că peninsula este parte a teritoriului Ucrainei.

„Infrastructura din Crimeea este pregătită pentru potenţiala stocare de arme nucleare. Prezenţa muniţiei nucleare în Peninsula Crimeea ar declanşa o nouă serie de probleme politice, juridice şi morale”, a avertizat miercuri Andrii Taran, ministrul ucrainean al apărării, fără a prezenta însă dovezi în acest sens.

„Forţele ruse din Crimeea ar putea lansa provocări militare substanţiale în acest an”, a declarat Andrii Taran în cursul unei întâlniri cu membrii Subcomisiei pentru Apărare a Parlamentului European.

„Fie facem parte dintr-o alianţă cum este NATO şi contribuim astfel la a face Europa mai puternică, fie rămânem cu cealaltă opţiune, care este să ne înarmăm„, a spus ambasadorul Andrii Melnik.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI