Rusia, atac asupra navelor civile din Marea Neagră? Avertizarea sumbră venită din partea premierului Marii Britanii

de: Mariana Olteanu
26 07. 2023

Armata rusă ar putea începe să vizeze transportul maritim civil în Marea Neagră. Anunțul îngrijorător a fost făcut de autoritățile din Marea Britanie. Avertismentul vine în contextul în care, Uniunea Europeană s-a angajat să ajute Ucraina să își exporte aproape toate produsele agricole pe calea ferată și pe șosea.

Rusia ar putea ataca navele cu cereale

La doar o săptămână, după ce Rusia a renunțat la acordul care prevedea exportul în siguranță al grâului ucrainean în Marea Neagră timp de un an, prețul la nivel global al grâului a crescut.

”Informațiile noastre indică faptul că armata rusă și-ar putea extinde și mai mult ținta asupra instalațiilor de cereale ucrainene, pentru a include atacuri împotriva transportului maritim civil în Marea Neagră”, a declarat marți ambasadorul britanic la ONU, Barbara Woodward.

În prezent, autoritățile se tem de un posibil atac al navelor cu cereale. Îngrijorările cu privire la un astfel de incident i-au fost comunicate de premierul britanic Rishi Sunak, președintelui Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice de marți.

Marea Britanie susține că deține informații potrivit cărora: ”Rusia a amplasat mine maritime suplimentare în apropierea porturilor ucrainene”.

Te-ar putea interesa și: Amenințarea Rusiei în războiul cu Ucraina. E cumplit, ce se întâmplă acum

Rusia renunță la acordul privind transportul cerealelor prin Marea Neagră

Nu este pentru prima oară, când Ucraina primește astfel de avertismente. În urmă cu doar o săptămână, Casa Albă  a emis un avertisment similar cu privire la posibilele atacuri rusești asupra navelor civile și a minelor marine.

”Suntem de acord cu evaluarea americană că acesta este un efort coordonat pentru a justifica și a da vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră”, a declarat Barbara Woodward.

În urmă cu un an, ONU și Turcia negociau acordul privind transportul cerealelor prin Marea Neagră. La acel moment, acest acord avea rolul de a combate criza alimentară globală agravată de invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Acest acord permitea Ucrainei și Rusiei, care sunt printre cei mai mari exportatori de cereale să transporte mărfurile în siguranță.

În urmă cu o săptămână, Rusia s-a retras, invocând drept motiv faptul că nu au fost îndeplinite cererile de îmbunătățire a propriilor sale exporturi de alimente și de îngrășăminte. Totodată, rușii susțin că nu au ajuns suficiente cereale ucrainene în țările sărace în cadrul acordului.

Te-ar putea interesa și: Prima reacție a Ucrainei după exploziile care au distrus ”Podul lui Putin” și au ucis mai multe persoane.Liderul rus a reacționat imediat