Rusia a întocmit ‘lista neagră’ a țărilor cu „acţiuni ostile împotriva ei”. Cine este în potențial pericol

de: Ana Chivu
07 03. 2022

Moscova a întocmit o listă neagră cu țările care au avut ,acțiuni ostile’ împotriva Rusiei. Aceasta a fost recent făcută publică, iar în ea se regăsesc țările responsabile cu acțiuni ,neprietenoase’ asupra Rusiei, susține Vladimir Putin. Documentul arată că ,statul rus, cetățenii și companiile care au obligații în valută străină față de creditorii străini care sunt incluși pe lista țărilor ostile le vor putea plăti în ruble.‘ Ce arată documentul oficial și cine se află pe lista întocmită de președintele rus și alți oficiali? Iată mai multe detalii!

Lista neagră a Rusiei: țările luate la ochi de Vladimir Putin

Moscova a întocmit o listă neagră cu țările care au avut ,acțiuni ostile împotriva Rusiei’. România a fost și ea luată la ochi din cauza ajutorului oferit Ucrainei. Această listă este cuprinsă într-un decret al Consiliului de Miniștri al Rusiei și include toate țările Uniunii Europene, Australia, Marea Britanie, Islanda, Canda, Liechtenstein, Monaco, Noua Zeelandă, Norvegia, Coreea de Sud, San Marino, Singapore, SUA, Taiwan, Ucrina, Muntenegro, Elveția și Japonia.

Potrivit documentului ,statul rus, cetățenii și companiile care au obligații î valută străină față de creditorii strini care sunt incluși pe lista țărilor ostile le vor putea plăti în ruble.’ Atactul Rusiei vizează ,infrastructura de comunicații a Ucrainei pentru a reduce accesul cetățenilor ucraineni la știri și informații de încredere.’

,Rusia a raportat că ieri a lovit un turn de televiziune din Harkov, suspendând difuzarea. Acesta urmează unui atac similar care a lovit turnul de televiziune din Kiev pe 1 martie’, a informat serviciun de informații din Londra.

”Procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini”

Țările și teritoriile menționate în listă au impus sau s-au alăturat sancțiunilor Rusiei după invazia Ucrainei. Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună (sau o sumă similară în valută). De asemenea, Republicii Cehe i se va permite să angajeze nu mai mult de 19 cetățeni ruși care să lucreze pentru ambasada sa, iar SUA, nici unul, arată agenția rusă de presă.

Cei mai mulți dintre creditorii străini au anunțat deja că nu vor primi plățile în ruble, timp în care analiștii străini dezbat dacă această decizie a Rusiei nu înseamnă o intrare în capacitatea de plată.

Decizia guvernului de a face o listă în acest sens a fost provocată de un decret din data de 5 martie al președintelui Vladimir Putin cu privire la ”procedura provizorie de îndeplinire a obligațiilor față de anumiți creditori străini”.