Rusia a amenințat România: cum a reacționat ministrul Apărării la situația tensionată

de: Puiu Alexandru
06 02. 2019

România are mai multe baze ale Statelor Unite cu potențial de a ataca Rusia, iar autoritățile de la Kremlin nu puteau închide ochi la aceste posibilități.

Tensiunile din această zonă a Europei au pornit de la ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov. El a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 că posibilitatea desfăşurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală, transmite TASS.

„Noi nu putem să închidem ochii la faptul că, potenţial, în cel mai rău scenariu, 24 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară ar putea să apară pe uscat. Nu ştiu când vor fi ele fabricate de americani, dar deja există posibilitatea desfăşurării lor în România”, a susţinut Riabkov.

După astfel de afirmații făcute în spațiul public, rușii pot justifica o sumedenie de gesturi agresive, atât la adresa României, cât și a Statelor Unite. Nu ajută nici faptul că sunt adevărate, în contrast cu multe dintre știrile false provenite din țara lui Putin.

Același oficial rus a subliniat faptul că Moscova nu poate ignora o astfel de ameninţare şi ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea în legătură cu planurile SUA de a renunţa la Tratatul INF. Conform AGERPRES, a adăugat că armata rusă va dispune în curând de noi arme, precum noul dispozitiv strategic hipersonic Avangard sau noua racheta hipersonică Kinjal, instrumente menite să neutralizeze o potenţială ameninţare din partea SUA sau din orice altă direcţie.

La câteva zile după acel set de circumstanțe, ministrul Apărării Național al României a oferit un răspuns oficial pe marginea tensiunilor cu Rusia. Momentan însă, Gabriel Leș le-a clasificat doar ca fiind niște provocări, mai degrabă decât o amenințare serioasă.

„Aş vrea să folosim termenul ‘provocări’, nicidecum ‘ameninţări’, din partea Rusiei, pentru că nu vorbim în acest moment de ameninţări care să afecteze securitatea României, ci vorbim de provocări cum ne-a obişnuit Rusia în ultima perioadă. Am spus şi astăzi în cadrul conferinţei la care am fost invitat de către senatorul James Inhofe şi mai mulţi senatori că noi ne confruntăm la regiunea Mării Negre cu o serie de provocări la care putem să răspundem doar conlucrând îndeaproape cu aliaţii noştri, în special întărind relaţia transatlantică cu Statele Unite ale Americii”, a declarat Leş, la Antena 3.

Același ministru și-a continuat discursul cu o invitație la a ne păstra calmul și liniștea. „Nu categoric, pentru că suntem parte a unei alianţe transatlantice iar noi vom răspunde în comun la aceste provocări pe care Rusia le face. Noi trebuie să ne păstrăm calmul şi liniştea, pentru că nu discutăm în acest moment de ameninţări directe la adresa României. (…) Sunt aspecte care ţin de modul de lucru al Rusiei nu numai la noi în ţară. Vorbim de zona de Balcani, de tot flancul estic, de ţările baltice şi aşa mai departe. Sunt aspecte pe care noi ar trebui să le luăm mult mai în serios şi să vedem cum reuşim noi să ne apărăm în interiorul nostru, al ţării”, a mai spus ministrul.