Rusalii la Arsenie Boca. Comoara lăsată de oameni la mormântul lui, așa ceva vezi rar VIDEO
Se pare că afacerile locale și turismul sporesc în jurul mănăstirii Prislop, din Țara Hațegului, mormântul lui Arsenie Boca. Aici, în dimineața Rusaliilor au ajuns peste 5.000 de oameni, iar șirul de mașini parcate s-a întins pe trei kilometri.
Rusalii la Arsenie Boca
Mormântul lui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop a devenit un loc vizitat de pelerini din toate colțurile țării, iar în ciuda faptului că reprezentanții BOR au amânat decizia de canonizare a duhovnicului, iar pandemia a diminuat pelerinajele organizate, mănăstirea Prislop continuă să fie una dintre cele mai aglomerate destinații turistice și religioase din țară.
Azi, polițiștii și jandarmii au fost nevoiți, încă de la primele ore ale dimineții, să îi întoarcă din drum pe unii care sperau că își vor putea parca mașinile în apropiere de mănăstire.
„Venim adesea la Mănăstirea Prislop, aproape la fiecare sfârşit de săptămână, pentru că aşa simţim şi suntem atraşi de splendoarea acestui loc. De Rusalii, nu am vrut să lipsim, deşi ştiam că va fi foarte aglomerat. Am lăsat maşina la aproape doi kilometri distanţă de Prislop şi ne-am continuat drumul pe jos.
Am ascultat slujba ţinută în aer liber, apoi ne-am îndreptat încet spre locul de veci al părintelui. După vreo jumătate de oră de aşteptare la coadă, am ajuns şi ne-am putut reculege câteva secunde în faţa mormântului său. Atmosfera a fost plăcută şi ne întoarcem acasă cu linişte în suflet”, a povestit Ioana, o femeie din Haţeg, care a venit împreună cu prietenele ei la mănăstire, pentru adevărul.ro.
Grota călugărului Ioan, aglomerată
Și nu doar poteca spre mormântul lui Arsenie Boca a fost aglomerată azi, ci și grota în care a locuit călugărul Ioan, în apropiere de mănăstire.
„Nu ştim povestea sfântului Ioan de la Prislop, însă am fost curioşi să vedem cum arată chilia în care a trăit. Iniţial, crezusem că aici ar fi stat părintele Arsenie Boca”, a spus spus Lucian, un tânăr venit din Craiova la mănăstire.
Multe superstiții înconjoară mănăstirea Prislop. Astfel, la pârâul Silvaș, cel care trece pe sub stâncile unde se află grota Sfântului Ioan de la Prislop, strălucește, la propriu, după ce în el au ajuns bani aruncați de vizitatori. Astfel, în crăpăturile chiliei călugărului și ale bisericii, oamenii obișnuiesc să înfigă monede, punându-și dorințe și rugându-se, iar la rădăcina unui copac de lângă mormântul lui Arsenie Boca, duminică s-au strâns multe bancnote, proptite cu bolovani, ca să nu le ia vântul. Și cutiile milei s-au umplut de bani și cele pentru pomelnice, astfel că oaspeții au fost darnici.
„Nu aruncaţi bani pe pârâu. Darurile se primesc la biserică” şi „Nu puneţi monede între crăpăturile bisericii şi ale chiliei”, reprezintă două dintre mesajele care ar trebui să îi descurajeze pe turişti să arunce banii îl locuri nepermise.