Ruladă cu banane și cremă caramel. Secretul pentru cel mai pufos blat
Îți plac deserturile cu banane? Rețeta de Ruladă cu banane și cremă caramel este o rețetă delicioasă, cu aspect festiv, pe care o puteți folosi și pentru masa de Crăciun sau Revelion. Cu blat pufos de pandișpan și cu umplutură de banană și cremă cu lapte condensat, mascarpone și unt, această ruladă este perfectă pentru o masă festivă.
Pentru cei care nu au încercat să facă o ruladă cu blat de pandișpan, poate să pară ușor intimidant, dar este una din cele mai ușoare rețete de prăjituri. Dacă urmezi cu atenție pașii de preparare descriși mai jos, rulada ta va fi un succes :). Altă parte bună a acestei rețete, este că ruladele pot fi umplute cu gem sau cu diverse creme, cum ar fi: cremă de ciocolată, vanilie, frișcă, mascarpone, în care se pot adăuga bucăți de fructe sau nuci, de aceea această rețetă poate fi numită cea mai simplă prăjitură pentru mesele pregătite de Sărbători.
Care este metoda de rulare a blatului de pandișpan?
Blatul pentru ruladă este similar blatului de pandișpan cu diferența că la blatul pentru ruladă ouăle nu se separă, ci se bat întregi. Mai jos, în secțiunea ” Mod de lucru” veți găsi tehnica detaliată de coacere și de rulare a blatului pentru ruladă. Pentru coacerea blatului se folosește o tavă de dimensiunile
33×42 centimetri. Dacă aveți o tavă de dimensiuni mai mici, reduceți cantitatea de ouă la patru bucăți, împreună cu ingredientele uscate, respectiv, la 25 grame de făină și zahăr se folosește un ou întreg.
Să trecem la treabă!
Ingrediente ruladă cu banane și cremă caramel
1. Blat
- 5 ouă întregi
- 125 grame zahăr tos
- 125 grame făină
- un praf de sare
- 30 grame cacao
- extract de vanilie
2. Umplutură
- 2 banane
- 250 grame mascarpone
- 300 grame lapte condensat caramelizat
- 30 grame unt 80% grăsime
3. Ornat
- zahăr pudră amestecat cu cacao
Mod de lucru
I. Blat
1. Cuptorul se încinge la 180 de grade.
2. Într-un bol se mixează ouăle întregi cu zahărul, extractul de vanilie și un praf de sare. Se mixează timp de 5-6 minute până volumul compoziției crește iar consistența
trebuie să fie groasă, astfel încât să se scurgă lent de pe paletele mixerului.
3. Cu o spatulă sau cu o lingură, făina se amestecă ușor cu compoziția de ouă. Se amestecă ușor pentru a păstra compoziția aerată.
4. În tava pentru copt, tapetată cu hârtie de copt, se toarnă amestecul pentru blat și se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 12- 15 minute sau până când blatul este ușor auriu. Blatul nu trebuie să fie prea rumen, altfel devine prea uscat pentru a mai putea fi rulat.
5. După ce blatul a fost scos din cuptor, se presară zahăr pe toată suprafața și se pune o coală nouă de hârtie de copt peste blat. Blatul fierbinte se răstoarnă rapid, cu grijă să nu se rupă și se desprinde coala de hârtie de copt de pe fundul blatului. Se pune o coală nouă de hârtie și se întoarce din nou blatul.
6. Acum urmează pasul de rulare a blatului. Acesta se poate face în două moduri: pe latura lungă ( rulada va fi mai subțire) sau pe latura scurtă ( rulada va fi mai groasă). Cea din imagine este rulată pe latura lungă de aceea felia de ruladă este mai mică.
7. Odată aleasă latura de rulare, blatul se rulează ușor, cu mișcări lente, cu tot cu hârtia de copt. Se rulează cât de strâns permite blatul, fără a-l rupe.
8. Rulada se dă deoparte până la răcirea completă.
II. Umplutură
1. Laptele condensat se caramelizează după procedeul descris în rețeta de Tartă cu banane și lapte condensat Banoffee Tart.
2. Untul moale se mixează până devine cremos, apoi se adaugă brânza mascarpone și crema caramel. Se continuă mixarea doar până se omogenizează toate
ingredientele. Nu mixați prea mult, altfel crema va deveni prea moale.
3.Bolul cu cremă se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider până când crema se întărește.
III. Finalizare Ruladă cu banane și cremă caramel
1. După ce crema caramel s-a întărit, se pregătește blatul pentru ruladă: se derulează ușor hârtia de copt împreună cu blatul răcit.
2. Se unge toată suprafața blatului cu cremă, peste cremă se pun două banane întregi, decojite.
3. Foaia cu umplutură se rulează ușor cu ajutorul hârtiei de copt.
4. Peste ruladă se presară zahăr pudră amestecat cu cacao.