Ruina istorică din centrul Bucureștiului de care toți românii au uitat. A fost o premieră pentru România, la vremea ei
În secolul al XIX-lea Bucureștiul a recunoscut una din cele mai mari dezvoltări socio-economice. Odată cu venirea pe tronul României a Casei Regale de Hohenzollern, a fost demarată așa-numita revoluție industrială. Bucureștiul, cu explozia demografică, socială, economică și culturală avea să primească numele de „Micul Paris”.
București, „Micul Paris” și revoluția industrială
Casa Regală a avut una din cele mai mari influențe asupra dezvoltării socio-cultural-economice asupra României. În perioada în care a existat Casa Regală, majoritatea orașelor importante au resimțit o adevărată explozie a dezvoltării, pe toate palierele.
Bucureștiul, fiind Capitala, a fost primul oraș care avea să resimtă influențele occidentale, odată cu instaurarea monarhiei. Secolul al XIX-lea a fost una din cele mai importante și influente perioade din viața Bucureștiului, fiind denumit „Micul Paris”.
Printre multele construcții, devenite adevărate bijuterii, în București se construiește prima piscină din România. Premiera avea loc în 1930, iar locuitorii capitalei cunoșteau locul sub numele de „Bazinul cu valurile mării”.
Piscina, în care Regele Mihai avea să se răcorească pe timpul verii, se află în interiorul Palatului Lido de pe Bulevardul Magheru, în inima cochetului oraș București, „Micul Paris”.
Deschiderea oficială din 1930, avea să devină un moment de fast pentru bucureștenii din înalta societate. Evenimentul a fost senzația acelei veri. „Lido, are cel mai frumos ornament din București”, erau titlurile din ziarele vremii. Presa vremii elogia momentul în articole ample:
“Deși deschis numai de câteva zile, grandiosul Bazin cu valuri maritime a găsit cea mai entuziastă primire din partea publicului bucureștean și a străinilor veniți prin Capitală.
Sforțările făcute de organizatori de a înzestra metropola României cu un institut de mare utilitate și un monument de o reală frumusețe arhitectonică au fost recompensate prin entuziasmul pe care publicul îl arată.”, scria „Realitatea Ilustrată”, în 1930.
La 91 de ani de la inaugurare piscina este un dezastru
În 2021 se împlinesc 91 de ani de la inaugurarea bijuteriei din interiorul celebrului hotel Lido. Din păcate astăzi, ceea ce era considerată a fi bijuteria Bucureștiului, este într-o stare de degradare avansată.
În „Micul Paris” al anilor 1930, în piscina de 500 metri pătrați, „acoperită cu țiglă albastră și albă”, Regele Mihai a învățat să înoate la vârsta de 11 ani.
Tot aici, în „Micul Paris”, înalta societate a vremii apărea în costume de baie. Și tot aici au avut loc celebre concursuri internaționale de Miss.
Femei frumoase, însoțite de parteneri eleganți, participau la concursurile internaționale de Miss, cele mai cunoscute fiind “Miss Austria” și “Miss Serbia”.
Inovația principală, de unde și numele „Bazinul cu valurile mării”, era mașina adusă special pentru a face valuri artificiale. Tot aici exista o trupă de jazz, care delecta și încânta vizitatorii de clasă, cântând hiturile momentului.
Astăzi, dacă te duci să vizitezi piscina, peisajul este unul dezolant. Plină de crăpături, și într-o stare avansată de degradare, așa arată piscina unde în trecut bogații din „Micul Paris” își etalau costumele de baie, în vogă, și unde stăteau la un pahar de șampanie, alături de capetele încoronate ale României.