Ruina din București. Simbolul care a fost abandonat, cum arată acum

de: Ștefan R. Apostol
05 07. 2022

Ruina din București! În inima Capitalei există un loc plin de istorie. Cunoscută ca „Centrul Vechi”, zona are potențialul de a deveni o atracție turistică importantă. Asta numai dacă Primăria Capitalei decide să ducă la bun sfârșit planurile de restaurare a edificiilor istorice. Printre acestea se află și Palatul Voievodal „Curtea Veche”, edificiu construit pe vremea domnitorului Vlad Țepeș. Din păcate, a ajuns cunoscut ca „ruina din București”, simbolul care a fost abandonat de PMB.

Palatul Voievodal „Curtea Veche”, „ruina din București”

În inima Capitale, printre toate celelalte minuni din Centrul Vechi, se află tot ce a mai rămas din Curtea Veche, vechea curte princiară. Astăzi, din acest palat princiar și din terenurile sale nu au mai rămas prea multe, în afară de ruine.

Chiar și-așa, printre zidăria spartă și arcadele vechi de piatră, turiștii pot vedea bustul lui Vlad Țepeș. Statuia impozantă veghează și astăzi asupra curții medievale. Cu aproape 500 de ani înainte ca romancierul irlandez Bram Stoker să-i imortalizeze numele, Vlad Țepeș a condus Valahia.

Vlad Țepeș va recunoaște repede poziția strategică a orașului de-a lungul râului Dâmbovița. La acel moment Bucureștiul se afla în apropierea graniței sudice a Valahiei. După preluarea tronului, Vlad Țepeș își stabilește reședința de vară în ceea ce pe atunci era cunoscut sub numele de „Cetatea Bucureștiului”.

Având bune cunoștințe economice, învățate la Instambul, domnitorul ajută orașul să devină nucleul economic al Valahiei. Bucureștiul a devenit reședința preferată a conducătorilor următori și, în cele din urmă, capitala României. Palatul princiar și curtea au câștigat și ele proeminență ca centru comercial și religios al orașului.

Vlad Țepeș demarează lucrările la Palatul Voievodal „Curtea Veche”. Dar nu apucă să-l vadă terminat, fiind detronat și, ulterior, asasinat în decembrie 1476. În 1559, Mircea Ciobanul, pe atunci domnitor și descendent al lui Vlad Țepeș, a terminat de construit palatul, precum și Biserica Buna Vestire a Sfântului Anton din apropiere. De-a lungul secolelor, palatul și situl au fost supuse unor construcții suplimentare, deteriorate de otomani și renovate de-a lungul istoriei sale.

În prezent, situl este operat de Muzeel Municipiului București și este închis pentru restaurare. Din păcate procesele de restaurare au început târziu, iar gradul de degradare a crescut de-a lungul anilor.

Gabriela Firea, primarul general pe atunci, anunța demararea proiectelor de restaurare a sitului istoric, în 2018. Dar, din varii motive, lucrările au încetinit.

Primăria Capitalei sistează lucrările la „ruina din București”

După patru ani de la demararea lucrărilor, Nicușor Dan și PMB anunțau în 2020  sistarea tuturor proceselor de restaurare. Proiectul, conform datelor,  în 2021 avea termen de finalizare.

Motivul invocat de PMB este că s-ar fi reziliat contractul cu  Compania Municipală Consolidări, spun cei de  la Hotnews.

„Contractul de execuție a lucrărilor privind restaurarea și punerea în valoare a Palatului Voievodal Curtea Veche este reziliat. Până în acest moment, au fost realizate lucrări de cercetare arheologică. Au fsot făcute lucrări de punere în siguranță, lucrări de consolidare, lucrări de asigurare a utilităților, stadiul fizic fiind de aproximativ 5%.

Lucrările au fost sistate din cauza degradărilor, a volumului mare de elemente care presupun descărcarea arheologică. Dar și a descoperirilor arheologice pentru care sunt necesare o serie de lucrări suplimentare neprevăzute în proiectul inițial.

Aceste situații au necesitat reproiectarea și avizarea noului proiect de către Ministerul Culturii. Noua valoare pentru finalizarea lucrărilor va fi stabilită după revizuirea devizului general.”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Văzut azi ca „ruina din București”, edificiul va trebui să mai aștepte până când PMB va decide redeschiderea lucrărilor la acest sit arheologic, aflat în inima Capitalei.