Rugăciunea Sfintei Parascheva. Cuvintele puternice pe care este bine să le rostești pe 14 octombrie

de: Ionuț Vieru
14 10. 2022

Rugăciunea Sfintei Parascheva. 14 octombrie este o zi specială pentru creștini, deoarece atunci este prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva. În popor, aceasta mai este denumită și Sfânta Vineri, cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora.

Rugăciunea Sfintei Parascheva

Cu ocazia acestei sărbători, creștinii se roagă la Sfânta Parascheva și la Sfintele Moaște pentru sănătate, noroc și o viață mai bună. Se spune că, cei care se roagă la Sfânta Parascheva, vor scăpa de greutăți și de necazuri. Iată una dintre cele mai puternice rugăciuni:

Purtătoare de chinuri, Sfântă Parascheva, roagă-te Părintelui Ceresc ca pe mine, cel împovărat cu toate păcatele și neînfrânat, să mă ridice spre cuvântarea măririi Sale și să mă îndrepteze ca întotdeauna să am sus inima, să gândesc la cele cerești, iar nu la cele pământești.

Roagă-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, că a auzit ruga ta cea cucernică, pentru ca și pe mine leneșul, cel ce mă trândăvesc spre rugăciune și spre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, să mă îndrepteze și să-mi dea cuget, ca să doresc a mă ruga Lui neîncetat.
Cheamă și pe Duhul Sfânt- izvorul Care te-a întărit pe tine, fecioară curată, la lupta cea bună-, ca să-mi zidească mie inima curată și duh drept să înnoiască întru cele dinlăuntru ale mele și mai vârtos să mă cheme și să-mi dea osârdie ca să mă nevoiesc în viață curată și să mă întărească în lucrarea faptelor bune.

Cred că toate acestea mi le poți mijloci mie, o, Sfântă Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi și de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamărit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!

Tradiții și obiceiuri de Sfântă Parascheva

În gospodăriile de la țară, oamenii aprind focuri, dorind astfel să îndepărteze spiritele rele din familie. Totodată, ciobanii consideră că iarna care urmează va fi una foarte grea dacă oile dorm îngrămădite. Pe de cealaltă parte, dacă dorm răsfirate, vor avea parte de o iarnă blândă.

De asemenea, se spune că, dacă nu plouă pe 14 octombrie, iarna va veni mai repede. Mai există o tradiție prin care gospodarii trebuie să cumpere cojoace și să înceapă pregătirile pentru iarnă. De Sfânta Parascheva se fac praznice pentru morți, iar oamenii dau de pomană din sufletul celor trecuți în neființă.

Sfânta Cuvioasă este cunoscută ca fiind aducătoare de ploi, îmbelșugătoare de roade bune și ocrotitoare a apelor. Chipul ei apare adesea lângă râuri sau fântâni, iar apa respectivă devine tămăduitoare. Datorită acestui lucru, există obiceiul care în unele locuri să se așeze icoana Sfintei Parascheva lângă izvoare sau fântâni.

Ce să nu faci de Sfânta Parascheva

De Sfânta Parascheva este interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, torsul sau cusutul. Potrivit credinței, fetele care cos și spală în această zi vor rămâne nemăritate. De asemenea, în această zi nu au voie să te zgârcești la bani. Cei zgârciți și care nu ajută vor avea parte numai de pagube.

Pe 14 octombrie este bine să împarți covrigi, must nou și vin roșu celor amărâți. Cei care dau de pomană vor avea parte de noroc tot anului și sărbători îmbelșugate. Totodată, în această zi nu este bine să faci foc în casă, oricât de frig ar fi.

De Sfânta Parascheva nu ai voie să mănânci până la ora 12, atunci când se termină slujba dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă de dimineață vor avea probleme cu stomacul.