Rugăciunea scurtă pe care e bine să o spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara
Rugăciunea scurtă pe care e bine să o spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara. Include și această rugăcine în rândul acelor rugăciuni puternice ale zilei.
Care este rugăciunea scurtă pe care e bine să o spui de 7 ori dimineața și de 7 ori seara
Ca rugăciune pentru dimineață și pentru seară, e bine să spui: Împărate Ceresc. Aceasta este cea mai scurtă şi mai frumoasă rugăciune aflată la îndemâna tuturor ca să se curățească de lucrarea necurată a diavolului. Ea se spune de 7 ori dimineaţa si de 7 ori seara, a spus Părintele Calistrat.
„Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin!”.
Rugăciunea „Împărate Ceresc” se adresează celei de-a treia Persoane a Sfintei Treimi, Duhul Sfânt, Domnul de viață Dătătorul, Care de la Tatăl purcede (după cum mărturisim în Crez). Autorul și originea acestei rugăciuni nu sunt cunoscute, însă există motive pentru care putem crede că își are obârșia aproape de sfârșitul primului mileniu al erei creștine. Este parte componentă a slujbei Cinzecimii (Ziua Sfintei Treimi).
Una dintre cele mai cunoscute rugăciuni
Rugăciunea ”„Împărate Ceresc” este o rugăciune cunoscută, alături de ”Tatăl Nostru” și de de Psalmul 50 al lui David. Ea este considerată „rugăciunea Celui Care mângâie” și este una dintre așa-zisele „rugăciuni începătoare”, mai exact rugăciunile ce se spunla începutul multor slujbe, chiar și la începutul rugăciunilor de dimineața și de seară: „Împărate Ceresc”, „Sfinte Dumnezeule” (de 3 ori), „Prea Sfânta Treime”, „Tatăl Nostru”.
Se obișnuiește să se citească „Împărate Ceresc” pentru a-L chema pe Duhul Sfânt înainte de a începe orice activitate, dar ea nu se citește în perioada dintre Paști și Rusalii, fiind atunci înlocuită cu Troparul Paștilor. De la Înălțare până la Paști, ea nu mai este înlocuită cu nimic. Ulterior, în ziua Cinzecimii, după șapte săptămâni de absență, această rugăciune se aude cântându-se de multe ori.
Iisus Hristos a zis: „Când vă rugaţi, nu spuneţi multe ca păgânii, cărora li se pare că în multa lor vorbire vor fi ascultaţi. Deci, să nu vă asemănaţi lor, că ştie Tatăl vostru de ce aveţi trebuinţă, mai înainte de a cere voi de la El (Matei 6, 7-8).
„Oricine va zice rugăciuni scurte, dar cu smerenie, cu umilinţă şi cu simţirea inimii, se va mântui. Să ne aducem aminte de acel bătrân care, timp de patruzeci de ani, zicea această scurtă rugăciune: „Doamne, eu ca un om am greşit, iar Tu, ca un Dumnezeu, mă iartă” (Pateric, ed. 1930). La fel să facă şi bolnavii. Să se roage lui Dumnezeu cu rugăciuni scurte şi să mulţumească pentru boală”, a spus Arhimandritul Ilie Cleopa.