Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Acoperământul Maicii Domnului. Te ajută în cele mai grele momente
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Acoperământul Maicii Domnului. Această sărbătoarea este prăznuită de creștini pe data de 1 octombrie. În popor, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului mai este cunoscută și sub denumirea de „Pocroave”.
Despre sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea cu care e încheie cele două luni, august și septembrie, în care este cinstită Maica Domnului. Anul bisericesc începe pe data de 1 septembrie și se termină pe 31 august, fiind diferite de cel civil. Datorită acestui lucru, cele mai importante sărbători ale începutului și sfârșitului de ani bisericesc sunt închinate Maicii Domnului.
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului amintește de apariția Fecioarei Maria în cartierul Vlaherna din Constantinopol. Se spune că, după o noapte întreagă de priveghere, mulțimea de credincioși care se ruga în biserica Vlaherna, a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, a avut parte de o minune.
Sfântul Andrei împreună cu Fericitul Epifanie, ucenicul lui, au ridicat ochii către cer și au văzut-o în văzduh pe însăși Maica Domnului. Aceasta se ruga pe credincioși, strălucind deasupra tuturor și acoperind mulțimea cu cinstitul ei omofor, adică șal sfânt. Cu glasul murmurat și plin de umilință, Sfânta Fecioară i se ruga Bunului Dumnezeu spunând:
„Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău! Și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile!”
Sărbătoarea este respectată cu strictețe de credincioși. Pentru gospodari, de exemplu, tradiția spune că este bine ca aceștia să-și stropească vitele cu apă sfințită. O altă tradiție spune că, în această zi, este bine să fie pomeniți cei care au trecut la cele veșnice.
Rugăciunea pe care trebuie să o rostești de Acoperământul Maicii Domnului
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită în calendarul creștin ortodox pe data de 1 octombrie cu cruce roșie. De această zi sunt legate foarte multe rugăciuni puternice.
„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.
Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.
Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.
Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.
Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Citește și: Ce este bine să faci când mergi la biserică. Cele 14 reguli pe care trebuie să le știe orice credincios