Rugăciunea pe care să o rostești de Moșii de Iarnă. Cuvintele puternice pe care să le spui în Sâmbăta Morților

de: Andreea Vînătoru
18 02. 2023

În acest an, Moșii de iarnă sunt prăznuiți pe data de 18 februarie. Pe lângă tradițiile și obiceiurile pe care este bine să le respecți în Sâmbăta Morților, este important să te și rogi pentru sufletele celor adormiți. Rugăciunea pe care să o rostești de Moșii de iarnă este una puternică și se spune că te ferește de necazuri.

De ce se împart colaci în Sâmbăta Morților

Obiceiul spune că în ziua Moșilor de iarnă, creștinii aduc la biserică colivă, vin și prescuri. După ce sunt sfințite, alimentele sunt împărțite pentru sufletul celor trecuți la cele veșnice. În plus, în biserici se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente.

Pe lângă tradiționala colivă, gospodinele mai fac și colaci în ziua Moșilor de Iarnă, dar și în toate sâmbetele de pomenire a morților. Conform tradiției populare, colacul are o semnificație puternică și se întâlnește la cele mai importante momente din viața creștinilor: botez, nuntă și înmormântare.

Datorită formei sale, colacul sugerează infinitul și nemurirea, iar prin compoziție, respectiv făina de grâu din care este frământat și sarea, care este simbol al nemuririi.

La nunți și botezuri, colacul este semn de bucurie, la înmormântare, însă, colacul semnifică trecerea omului prin viață, închiderea ciclului vieții și un pod de trecere către o lume nouă, lumea de dincolo.

Rugăciunea pe care să o rostești de Moșii de Iarnă

Sâmbăta Morților sau Moșii de iarnă este una cele mai importante tradiții ortodoxe. Pe data de 18 februarie, credincioșii merg la biserică pentru Sfânta Liturghie și dau de pomană pentru sufletele celor adormiți. Conform obiceiurilor străvechi, datul de pomană sărmanilor în această zi este extrem de important.

Vezi și: Ce nu este bine să faci de Moșii de iarnă 2023

Tot de Sâmbăta Morților, cunoscută drept și Sâmbăta piftiilor, creștinii trebuie să rostească o rugăciune puternică de Moșii de Iarnă atunci când dau de mâncare săracilor, pentru sufletele celor adormiți. Iată rugăciunea pe care este bine să o spui pe 18 februarie!

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Vezi și: Ce se dă de pomană de Moșii de iarnă 2023. Preparatul pe care trebuie neapărat să îl gătești în casă, apoi să îl împarți la biserică