Rugăciunea lui Arsenie Boca pentru postul Crăciunului. Când se rostește, de fapt

de: Sabina Anastasia
14 12. 2022

Postul Crăciunului a început pe data de 15 noiembrie și se va încheia pe data de 25 decembrie. Această perioadă a anului este deosebită pentru oameni. Credincioșii se apropie mai mult de Dumnezeu, luptându-se din greu cu păcatul. Rugăciunea lui Arsenie Boca pentru postul Crăciunului te va ajuta să înfrunți cu putere ispitele. Ce trebuie să rostești când te închini.

Ce spunea Arsenie Boca despre perioada de post

Postul Crăciunului durează 40 de zile. În această perioadă, ce precedă sărbătoarea Nașterii Mântuitorului, credincioșii încearcă să se apropie mai mult de Dumnezeu. Ispite se ivesc la tot pasul, însă oamenii încearcă să le facă față, stăpânindu-și, în primul rând, trupul. De aceea, în post, nu se consumă produse de origine animală.

Dincolo de aspectul fizic, postul ascunde și implicații spirituale de mare importanță pentru oameni. Este o luptă pe care creștinul o duce cu sine însuși. Prin el, nu își curăță doar trupul, ci înlătură și piedicile care apar în calea sufletului, după cum spunea cunoscutul duhovnic Arsenie Boca.

Credincioșii merg frecvent, în postul Crăciunului, la biserică. Însă rugăciunile nu se fac doar în lăcașurile religioase, ci și acasă, în diverse momente ale zilei. Cunoscut drept unul dintre cei mai mari preoți ai secolului trecut, Arsenie Boca îi îndemna pe români să rostească cu credință rugăciuni dimineața și seara, dar nu numai.

„Părintele Ardealului”, așa cum a fost supranumit, i-a învățat pe români să rostească o rugăciune specială, pe vremea când încă mai era în viață. Duhovnicul rostea rugăciunea, în mod deosebit, în perioadele de post. Credincioșii o spun, astăzi, chiar și în Postul Crăciunului. În rândurile de mai jos, poți citi și tu rugăciunea lui Arsenie Boca pentru post.

Rugăciunea lui Arsenie Boca pentru postul Crăciunului

„Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însumi. Că cine știe din ce nimicuri mare vrajbă am să fac, și astfel, ținând la mine, Te pierd pe Tine.

Doamne Iisuse Hristoase, ajută-mi ca rugăciunea Preasfânt Numelui Tău să-mi lucreze în minte mai repede decât fulgerul pe cer. Ca nici umbra gândurilor rele să nu mă întunece, că, iată, mint în tot ceasul.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că umblăm împiedicându-ne prin întuneric. Patimile au pus tină pe ochiul minții. Uitarea s-a întărit în noi ca un zid, împietrind inimile noastre. Toate împreună au făcut temnița în care Te ținem bolnav, flămând și fără haină. Așa risipim în deșertăciuni zilele noastre, umiliți și dosădiți până la pământ.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Pune foc temniței în care Te ținem. Aprinde dragostea Ta în inimile noastre. Arde spinii patimilor și fă lumină sufletelor noastre.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi. Vino și Te sălășluiește întru noi, împreună cu Tatăl și cu Duhul. Că Duhul Tău cel Sfânt Se roagă pentru noi cu suspine negrăite, când graiul și mintea noastră rămân pe jos neputincioase.

Doamne, Cela ce vii în taină între oameni, ai milă de noi, că nu ne dăm seama ce nedesăvârșiți suntem, cât ești de aproape de sufletele noastre și cât Te depărtăm prin micimile noastre. Luminează lumina Ta peste noi ca să vedem lumea prin ochii Tăi, să trăim în veac prin viața Ta, lumina și bucuria noastră, slavă Ție. Amin!”

Citește și: Rugăciunea pe care Arsenie Boca o rostea în fiecare sâmbătă. Se spune că e făcătoare de minuni

Se spune că dacă vei rosti și tu rugăciunea lui Arsenie Boca pentru postul Crăciunului, vei fi mai puternic. Divitatea te va ajuta să reziști în fața ispitelor și a provocărilor. Nu vei cădea ușor în tentația păcatului și vei fi, totodată, liniștit.