Roşiile din supermarketuri se „coc” în doar câteva ore. Par numai bune de mâncat, însă nu au gust. Ce conţin, de fapt

de: Ștefan R. Apostol
18 04. 2023

Luați o roșie coaptă, proaspăt culeasă, și comparați-o cu verișoara ei palidă din supermarket. Prima este o combinație de dulce și acru care trezește gustul, cea de-a doua este apoasă și fără gust. Motivul este că roşiile din supermarketuri se „coc” în doar câteva ore și par nu mai bune de mâncat. În realitate, însă, specialiștii spun că nu au nimic în comun cu roșiile cultivate natural.

Roșiile din supermarketuri sunt lipsite de gust?

Roșiile își iau aroma din timpul petrecut pe viță de vie, dar este posibil ca roșiile cultivate industrial să nu aibă niciodată șansa de a se coace complet. Acestea sunt culese cât sunt încă verzi pentru a le menține ferme și pentru a fi mai puțin susceptibile de a se lovi în timpul transportului.

Pentru a le spori farmecul, acestea sunt ulterior pulverizate cu etilenă, un gaz natural care se degajă din fructul de pe viță de vie. Dar rezultatul final este de obicei lipsit de gust, deoarece majoritatea roșiilor moderne nu sunt coapt, sunt doar roșii.

Vezi și: Ce este interzis să plantezi lângă roșiile din grădină. Greșeala uriașă care îți strică recolta

În încercarea de a repara roșiile din supermarketuri, cercetătorii din Florida au analizat 398 de tipuri diferite, inclusiv roșii moderne, roșii de familie și roșii sălbatice, și au identificat compoziția chimică și genetică a fiecăreia dintre ele.

Ei au pus un grup de consumatori să testeze gustul a 101 soiuri, comparând preferințele grupului cu rezultatele genomice. Au ajuns la 13 compoziții genetice care, cel mai probabil, sunt responsabile pentru aroma roșiilor.

Roşiile din supermarketuri se „coc” în doar câteva ore

Pentru cultivatorii industriali, totul se reduce la priorități. Consumatorii doresc să fie disponibile pe tot parcursul anului, așa că fermierii au început să își selecteze plantele pentru calități precum fermitatea, durata de depozitare, randamentul mare și rezistența la boli, spun specialiștii.

„Ceea ce vine la noi, în cea mai mare parte, sunt roşii fără gust, deoarece modul în care sunt ele cultivate, cu tehnologia care e folosită într-o formă super intensivă, dacă discutăm de roşii care vin din afara ţării, sunt crescute pe o suprafaţă de apă, acea cultură hidroponică, într-o formă pe care o vedem în filmele SF, rădăcinile sunt în apă şi se spreyaza tot ce înseamnă elemente nutritive şi tratamente într-un mod extrem de precis calculat pe computer, ceea ce nu-i neapărat rău.”, spune Cosmin Popescu, rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

Vezi și: Momentul în care trebuie neapărat să arunci roșiile. Detaliul la care trebuie să fii atent

„Se introduce în apă o anumită substanţă”

Dar, pe măsură ce cultivatorii au cultivat roșiile pentru a îndeplini aceste priorități, aroma s-a diminuat treptat, iar astăzi tehnologiile avansate au dus și la creșterea forțată a roșiilor, același specialist explicând care este procesul roșiilor coapte din supermarketuri:

„Atunci când un supermarket are nevoie se comandă cu 24 ore înainte. Roşiile fiind încă verzi, se introduce în apă o anumită substanţă care le da acea culoare frumoasă de roşu. Din păcate, sunt stimulate pentru a-şi schimba culoarea. Din păcate, se practică. Nu e normal, dar e comercial”, a mai spus Cosmin Popescu.

Deși nu ar trebui să se întâmple așa, specialiștii spun că scopul final este de a obține o roșie la fel de dulci ca și cum ar fi crescut în propria grădină, dar suficient de rezistente pentru a ajunge la magazinul alimentar în timpul iernii.

Vezi și: Trucul banal pentru a vedea diferențele dintre roșiile toxice și cele coapte natural. E atât de simplu

În prezent, echipe de cercetători studiază cinci sau mai multe gene, iar reproducerea poate dura câțiva ani, dar cercetătorii spun că aceste informații sunt acum disponibile pentru oricine dorește să își reproducă propriul soi. Studiul estimează că o roșie cultivabilă, care să fie atât durabilă, cât și gustoasă, ar putea fi cultivată în aproximativ trei până la cinci ani, dar, „totul depinde de cât de norocoși suntem”.