Roșii cultivate în saltele din rocă minerală. Cum arată tomatele viitorului
Roșii ferite de orice dăunător! Un reportaj realizat de postul public de televiziune prezintă cum ar putea arăta roșiile viitorului. Este ideea unei familii din localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța, care a decis să planteze tomatele în saltele din rocă minerală.
Astfel, plantele sunt ferite de dăunători, iar hrănirea lor se realizează printr-un sistem special de picurare, notează TVR.
Realizarea acestei sere hipodronice a costat 1,5 milioane de euro iar afacerea a fost pornită în 2013. 55% din fonduri au provenit din sumele acordate de Uniunea Europeană pentru programe specifice.
Întreaga operațiune de udare a platelor este controlată electronic. Sunt utilizați senzori care măsoară temperatura și umiditatea.
Accesul în zona cultivată este ușor pentru angajați pentru că au la dispoziție cărucioare pe șine și platforme electrice.
Roșii sănătoase, fără substanțe chimice. De ce nu au certificat BIO?
Proprietarii nu stropesc roșiile cu substanțe chimice. Cu toate acestea, nu pot vinde tomatele ca produse BIO, pentru că repsectivele saltele din rocă minerală nu sunt certificate ecologic la noi în țară, spre deosebire de alte state care au atestat acest mod de cultivare.
Uneori, producția anuală de roșii a familiei din Nicolae Bălcescu poate ajunge la 500 de tone pentru roșiile obișnuite. În cazul sortimentului cherry, producția poate fi de 250 de tone.
În ultimii 5 ani, au crescut extrem de mult importurile de roşii. Cele mai multe stropite cu diverse substanțe și aduse, de obicei, din Turcia, Italia şi Spania. Când clienții aduc legumele acasă pot descoperi fie că au un gust ciudat, fie că aspectul e neobișnuit.
La începutul anului, în Oradea, o femeie a cumpărat roşii dintr-un supermarket și a observat că aveau un conținut ciudat. „Am rămas uimiţi, aşa ceva nu am văzut în viaţa mea. Am avut impresia că e vierme. Şi m-am uitat: stai, mă, asta nu e vierme, că are şi verde, ceea ce înseamnă că încolţeşte, e destul de încolţită. Şi zilele trecute mi-a mai povestit cineva c-a luat din altă parte exact aşa”, explică femeia într-un reportaj realizat de ProTV.
Fructele şi legumele care conțin seminţe încolţite ne pot îmbolnăvi, avertizează specialiştii, pentru că acestea acumulează o substanţă numită solanină, toxică pentru oameni.