Românii, victimele unei noi înșelătorii. Nu dați click pe acest mesaj, Poliția Română trage un semnal de alarmă

de: Ștefan R. Apostol
10 09. 2021

Infractorii care se ocupă cu înșelătorii au trecut la alt nivel. Dacă în trecut se foloseau de metode clasice, precum metoda accidentul, astăzi, ajutați de tehnologie, pot face mult mai mult rău. Poliția Română și specialiștii în securitate cibernetică trag noi semnale de alarmă cu privire la noi metode de înșelăciune sau fraudă bancară.

Noi forme de înșelăciune și fraudă

Din ce în ce mai multe reclamații pe marginea unor noi forme de înșelăciune și fraudă sunt anunțate de Poliția Română și de specialiștii în securitate. Cele mai noi forme de phishing, spun polițiștii, vin sub forma unor mesaje pe terminalele mobile su prin e-mail în care potențialelor victime li se aduce la cunoștință faptul că snut pe cale să rămână fără conturi bancare.

În mod normal, într-o astfel de situație, reprezentanții băncilor contactează clientul telefonic și stabilesc întâlniri la sediul acestora pentru a rezolva diferitele situații. În acest nou caz de fraudă, presupusa bancă cere prin intermediul mesajului datele persoanle și cele ale contului în cauză, pentru a rezolva problemele, mai expeditiv.

Poliția Română avertizează populația

Realitatea este cu totul alta, iar reprezentanții Poliției Române avertizează într-o postare pe Facebook să nu dea curs unor astfel de mesaje. Specialiștii vorbesc de o creștere majoră a fraudelor de acest tip. Specialiștii în securitate cibernetică vorbesc de așa-numele inginerii sociale, acestea fiind cele mai utilizate metode de compromis a cardurilor.

„Ați primit și dumneavoastră acest mesaj/mail? Sperăm că NU ați dat curs „invitației neobișnuite” de a vă introduce datele personale pe platforma respectivă. La o citire atentă a mesajului, remarcăm forma textului și încercăm să nu cădem „pradă” acestor atacuri de tip #phishing. Mai mult, vă rugăm să discutați cu bunicii sau persoanele dragi, care pot fi vulnerabile în fața acestor situații.

Verificați cu atenție adresa expeditorului, adresa site-ului pe care ar urma să introduceți date personale și asigurați-vă că sunteți pe site-ul oficial, iar cererea este una legitimă. Vă invităm să trimiteți acest mesaj tuturor persoanelor vulnerabile!”, transmite Poliția Română, într-o postare pe pagina de Facebook.

Ingineria socială este cea mai utilizată metodă de compromis a cardurilor

Specialiștii în securitate spun că atacurile cibernetice, metodele de fraudă și înșelătoriile în mediul online, prin SMS sau telefonic sunt din ce în ce mai întâlnite în ultima vreme.

Mai multe bănci din România avertizează cu privire la creșterea tentativelor de fraudă bancară în ultimul an, în contextul socio-economic generat de situația pandemică și de tendința accelerată de digitalizare a unei game largi de servicii.

Potrivit unei analize locale, realizată în perioada iulie 2020 – iulie 2021, există o tendință în creștere a fraudelor diversificate. Majoritatea sunt bazate pe ingineria socială, atât în ceea ce privește numărul de incidente, cât și tranzacțiile valorice, ca urmare a compromiterii cardurilor clienților, mai spune analiza.

„Un număr mare de tranzacții frauduloase au succes din cauza compromiterii informațiilor confidențiale ale cardului clientului.

Este un procent de aproximativ 59%, iar ponderea sumelor pierdute de clienți este de 54% din totalul sumelor inițiate.”, este concluzia analizei.