Crezi în Dumnezeu? Atunci aceste cifre o să te facă destul de fericit
Românii sunt cei mai religioşi dintre europeni. La acest capitol, românii i-au depășit pe armeni, greci și moldoveni, arată cel mai recent studiu făcut de Pew Research Center, conform căruia 55% din români se declară foarte religioşi.
Potrivit profilului de ţară prezentat de Pew Research Center, 50% dintre români declară că religia este foarte importantă în vieţile lor, 50% că participă la slujba religioasă cel puţin o dată pe lună, 44% că se roagă zilnic.
Totodată, 64% afirmă că sunt absolut siguri de existenţa lui Dumnezeu. Statistica nu i-a luat prin surprindere pe specialişti, însă ei afirmă că religiozitatea doar pare a fi mai mare în spaţiul românesc decât în alte state europene.
„Dacă vorbim totuşi despre punerea în practică a perceptelor religioase, aici avem o mare problemă. Principala instituţie în care s-a investit secole de-a rândul în spaţiul românesc nu a fost şcoala, universitatea sau administraţia, ci biserica. Ceea ce arată că biserica a avut un fundament destul de puternic. În momentul în care aştepţi mai multe de la biserică decât de la un primar, logic că tu crezi în Dumnezeu. Asta arată o ancorare în elemente care ţin mai mult de un conservatorism decât de elemente care ţin de modernitate, acestea din urmă fiind mai degrabă specifice societăţilor dezvoltate”, Gelu Duminică, sociolog.
Profilul cultural-religios al românului
Explicaţiile, afirmă specialiştii, sunt complexe şi trebuie să ţină seama, mai întâi, de profilul cultural-religios al românului şi de credinţele magico-religioase atât de prezente, intense şi larg răspândite în România, ceea ce ne diferenţiază clar de state precum Danemarca, Cehia sau Belgia, care ocupă ultimele locuri în studiu. „Ritualurile românului sunt strâns legate de religie, mai ales la sărbători anuale”, spune Mihai Copăceanu, psiholog.
De asemenea, contează şi prezenţa religiei în şcoli şi modul în care părinţii şi bunicii români consideră religia ca o componentă esenţială în educaţia copilului. „Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Română are o influenţă considerabilă în viaţa românului, este activă, prezentă, dar se bucură totuşi de încredere ridicată, o duce bine”, mai spune psihologul.
Câţi români au participat la sfinţirea Catedralei Naţionale
Aproximativ 40.000 de oameni şi în jur de 2.000 de invitaţi au asistat la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, construită în proporţie de 95%, însă în viitorul apropiat urmează să fie finalizate cupolele şi turla Pantocrator. Din anul 2010 până în 2018, statul şi Biserica au cheltuit aproximativ 110 milioane euro prin construcţia la roşu a Catedralei Naţionale.
În general, pentru europeni religia este mai puţin importantă decât pentru locuitorii din Africa, America Latină ori SUA, arată studiul, care indică însă mari diferenţe şi între cele 34 de ţări europene analizate. La polul opus, germanii se dovedesc şi cei mai sceptici în privinţa religiei, numai 10% dintre ei se declară „absolut siguri” de existenţa lui Dumnezeu.