Românii se vor putea testa rapid de covid-19 în farmacii. Care este procedura
Până în acest moment testarea covid se făcea doar în centrele deschise de Ministerul Sănătății, la nivel național. Românii își putea face testele și la centrele medicale private. Conform unui Ordin de Ministru, acest lucru se va putea face și la farmacii comunitare și în oficinele comunitare rurale.
Românii se pot testa și în farmacii
Conform unui Ordin de Ministru, românii își vor putea face testele covid, testele rapide, și în cadrul farmaciilor, la nivel național, dar și în oficinele comunitare rurale. Deocamdată nu a fost anunțat oficial acest lucru, dar proiectul a fost publicat deja pe site-ul Ministerului Sănătății.
”Acordul temporar de testare antigenică rapidă pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2 se va emite în termen de maxim 3 zile lucrătoare de la primirea documentelor prevăzute la art. 3.”, se spune în proiect.
Acordul va fi emis de DSP-urile din județe sau de cel al Capitalei. În baza acestor acorduri românii vor putea face teste în farmacii, din București și din țară. În acest sens toate farmaciile vor fi nevoite să creeze spații delimitate de restul incintei. Aceste spații vor fi destinate exclusiv testărilor covid. În același timp vor trebui să îndeplinească anumite criterii, după cum urmează:
- este amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător prin deschiderea unei ferestre sau prin utilizarea unui alt sistem de ventilaţie;
- este dotată cu mobilierul necesar – masă de lucru placată cu materiale lavabile uşor de curăţat şi dezinfectat, scaun;
- să dețină recipiente pentru colectarea deşeurilor biologice rezultate din activitatea de testare;
- are o suprafaţă de minim 4 mp utili, delimitată de spaţiul oficinei.
În cazul în care spațiile respective nu se pot încadra în cerințele enumerate mai sus, vor putea organiza spații sub formă de cort, în imediata apropiere a locației famaciei sau a oficinei cumunitare rurale.
„Personalul implicat în activitatea de testare va purta obligatoriu echipament de protecţie compus din:
- mască chirurgicală/FFP2/FFP3,
- vizieră/ochelari de protecţie,
- mănuşi de examinare de unică folosinţă,
- halat de unică folosinţă”, se mai spune în proiect.
Proiectul pilot coordonat de DSP
Potrivit Ordinului de Ministru, întreaga desfășuare a acestor testări rapide se vor face cu acordul și supervizarea DSP, la nivel județean și la nivelul capitalei.
„Se vor utiliza în vederea comercializării şi testării exclusiv teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2 aflate în gestiunea proprie şi care fac dovada calităţii. Acestea vor fi în conformitate cu prevederile legale în vigoare în ceea ce priveşte dispozitivele medicale.
Farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligaţia de a raporta zilnic către Direcţiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate şi situaţia stocurilor de teste rapide antigenice”, spune proiectul.