Românii pentru care creşte vârsta de pensionare cu 5 ani. Anunţul tocmai a fost făcut

de: Ștefan R. Apostol
01 11. 2022

Un aspect extrem de important, impus de Banca Mondială prin PNRR, este vârsta de pensionare. Conform noilor directive ale băncii, autoritățile române sunt obligate să modificevârsta de pensionare pentru o anume categorie socială. Află în cele ce urmează care sunt românii pentru care creşte vârsta de pensionare cu 5 ani.

Banca Mondială impune noi măsuri prin PNRR

Ca parte integrantă din programul național PNRR, alături de Comisia Europeană, Banca Mondială poate impune României mai multe măsuri social-economice. Una dintre ele, regăsită în program și asumată de la București, este și vârsta de pensionare pentru o anume categorie socială.

Conform unui document trimis către Palatul Victoria, Banca Mondială cere pentru procurori și judecători majorarea vârstei de pensionare. Cu alte cuvinte aceștia sunt românii pentru care creşte vârsta de pensionare cu 5 ani, conform documentului.

În urmă cu două luni, pe 6 septembrie a.c., Banca Mondială și Guvernul României, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului  și a celor doi parteneri principali de implementare, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, au marcat finalizarea activității lor comune privind dezvoltarea unui sistem unitar de management al resurselor umane  în cadrul administrației publice.

Conferința de închidere a reunit reprezentanți cheie ai Guvernului și experți ai Băncii Mondiale. La finalul acestei conferințe s-au readus în discuție discrepanțele de funcționalitate în sistemul public administrativ, oficialii dela Banca Mondială declarând că:

„Viziunea care a stat la baza sprijinului nostru a fost aceea de a consolida capacitatea Guvernului de a atrage, desfășura, păstra și motiva oamenii pentru a servi mai bine cetățenii, a permite creșterea sectorului privat și a sprijini dezvoltarea generală a României”, a declarat Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru România, Banca Mondială.

Va crește vârsta de pensionare la 65 de ani

Un aspect important, care are legătură cu procurorii și judecătorii, sunt pensiile speciale. Într-un raport al Băncii Mondiale din iulie 2021 se spune că asigurarea sustenabilității fondului de pensii reprezintă o prioritate ridicată.

La nivelul anului trecut deficitul fondului de pensii era de aproximativ 2 % din PIB și subvenționat de la bugetul de stat. „Prin urmare, fondul ar beneficia de o examinare mai atentă a formulei de indexare a pensiilor, a numărului de ani de contribuție și a rolului pensiilor speciale”, se arăta în acest raport.

Conform documentului semnat de Banca Mondială, pentru cei cu pensii speciale creşte vârsta de pensionare cu 5 ani, asta însemnând că de la 60 de ani va crește la 65 de ani. Cu alte cuvinte procurorii și judecătorii nu vor mai putea ieși la pensie mai devreme de 65 de ani.

Pe 28 octombrie a.c., președinții de la ÎCCJ și de la curțile de apel, adoptau o rezoluție. Judecătorii luau atitudine referitor la modificările impuse în sistemul de pensii din justiție.