Românii la protest, din nou: Ce s-a întâmplat la mitingul pro-Europa de la Ateneu

Autor: Puiu Alexandru - 11.01.2019, 06:15

La câțiva metri de festivitatea pentru preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, sute de români au scandat mesaje pro-UE și lozinci anti-PSD.

Seara de joi a fost una foarte importantă pentru românii cu deschidere către occident și principii europene. În timp ce mulți s-au bucurat că avem ocazia să ne aflăm la conducerea Consiliului Uniunii Europene, câteva sute de protestatari au încercat să atragă atenția occidentalilor aflați în vizită oficială. La fel ca cazul protestelor din Piața Victoriei din ultimul an, românii au îndurat frigul și zăpada pentru a avertiza musafirii în privința ”calităților” clasei politice de la noi.

”Vrem să fim alături de ei. Vrem să fim văzuți de ei. Vrem să se înțeleagă că, în ciuda politicilor guvernării actuale, românii sunt cetățeni ai Europei, care cred în valorile care stau la baza UE: libertate, stat de drept, justiție independentă, solidaritate, transparență în decizii și în cheltuirea banului public”, se arată în anunțul protestului, distribuit pe rețelele sociale.

Protestul a început în jurul orei 19 cu aproximativ 250 de oameni  adunați în parcarea de la Ateneu. Printre afirmațiile care s-au auzit scandate de cei prezenți la miting s-au numărat: „Vrem Europa, nu dictatură!”, „România, stat european!”, „Europa vrem să știi, c-au furat de la copii”, „Justiție, nu corupție”.

Fără a fi agresivi, jandarmi au controlat strict perimetrul din jurul ateneului și au încercat să blocheze accesul oamenilor de rând în zonă. La un moment dat, parcarea de la Ateneu a fost plină de jandarmi și mașini de intervenție, deși traficul din zonă s-a desfășurat în condiții normale pe parcursul celor câteva ore în care oamenii au rezistat într-un frig crâncen.

Dacian Cioloș a fost și el prezent la protest. Când numărul participanților a ajuns pe la 500 de persoane, mesajele au devenit un pic mai agresive. „PSD, ciuma roșie”, „Jandarmeria apără hoția”, „Cât de javre puteți fi să gazați niște copii”, „Sclavii lui Dragnea”.

Mihai Șora, Stere Gluea și Oana Pelea s-au deplasat și ei în fața Ateneului. Dan Barna și Vlad Voiculescu de la USR au fost și ei prezenți. ”Este o țară blocată de 2 ani de problemele personale ale lui Dragnea. Nimeni nu știe ce se întâmplă de fapt. Justiția este dată peste cap, este un mare impas. Oamenii nu sunt băgați în seamă, câinii latră, caravana trece.”, a declarat Stere Gulea pentru Hotnews. ”Vrem o țară europeană, nu dictatură, eu cred că pericolul de dictatură e mare”, a spus Oana Pelea.

La apogeu, au fost aproximativ 1000 de oameni la protestul pro-Europa, în fața Ateneului. Cu laser pe Palatul Regal, a fost proiectat mesajul ”We wan EU, PSD wants Russia.” (Noi vrem Uniunea Europeană, PSD vrea Rusia.) Mulțimea s-a retras în jurul orei 21:30.

protest pro ue dacian-ciolos


Citește și...