Românii fac această greșeală înainte de somn. Medicul Vlad Ciurea: „Nu mai ajunge sânge în creier”

de: Manolică Anca
11 09. 2023

Rutina nocturnă are o mare influență asupra sănătății și bunăstării unei persoane. De aceea, fiecare persoană ar trebui să fie conștientă de lucrurile pe care nu ar trebui să le facă înainte de a merge la culcare. Iată cu ce sfaturi vine medicul Vlad Ciurea.

Ce să nu faci înainte de somn

Mâncatul și somnul sunt două activități esențiale pentru starea de sănătate a fiecărui om. Mâncarea oferă energia de care aARE nevoie pentru a duce la bun sfârșit activitățile din viața de zi cu zi, în timp ce somnul ajută organismul să se odihnească și să se refacă.

Prin urmare, medicul Vlad Ciurea ne sfătuiește cu privire la o greșeală pe care mulți români o fac înainte de somn. Este vorba despre cantitatea de mâncare consumată înainte de culcare. Ce nu ar trebui să mai faci pentru a nu îți mai provoca singur rău.

Greșeala pe care mulți

Ei bine, pentru cei care job-ul le sau activitățile importante le ocupă mare parte din zi, cina ajunge să fie masa principală a zilei. Astfel, atunci mănâncă mult, pentru a ”suplini” cele trei mese ale zilei, un lucru extrem de greșit, care nu face decât să afecteze sănătatea.

Iar apoi, după o masă bogată urmează, desigur, somnul. Nu este nimic mai greșit decât atât, a explicat medicul. În momentul în care stomacul este prea încărcat, organismul nu mai poate funcționa așa cum trebuie. Iar organele care suferă cel mai mult sunt creierul și inima, asta pentru că, având burta plină, sângele nu mai ajunge la creier.

„Să nu te culci seara cu stomacul prea încărcat. Pentru că toate funcțiile organismului se duc în burtică, iar inima și creierul nu mai au suportul necesar.

Deci dacă avem burta mare și plină, nu mai ajunge sânge în creier. Cum pot eu să îi cer să memoreze sau să fie spontan? Burta mare duce, ca la șarpele boa, la nani!”, explică specialistul.

Ce ar trebui să mâncăm și când

Prin urmare, specialistul recomandă ca mesele copiase să fie doar până la ora 19:30, pentru a da timp organismului să digere mâncarea. De asemenea, el recomandă ca seara să optăm pentru preparate ușoare, în stil mediteranean, adică pește și salate.

„Masa copioasă, doar până la ora 19.30. Un bun exemplu sunt grecii, care consumă mâncare mediteraneană. (Salate, pește, fructe de mare). Ce observăm la ei? Că sunt veseli, sănătoși și longevivi!”, a mai declarat neurochirurgul Vlad Ciurea.

Citește și: Care este cel mai sănătos ceai. Dr. Vlad Ciurea: ”Se bea după fiecare masă”