Românii cu orice tip de amputație vor primi, în sfârșit, certificate de handicap cu valabilitate permanentă

de: Ionuț Vieru
25 02. 2022

Persoanele care suferă de orice tip de amputație vor primi certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent, încă de la prima evaluare, potrivit ministrului muncii și solidarității sociale.

Ce prevede noul ordin

Marius Budăi, ministrului muncii și solidarității sociale, a declarat că a semnat un ordin comun cu Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Aceste prevede ca persoanele cu orice tip de amputație să primească, de la prima evaluare, certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent.

Totodată, noul ordin permite încadrarea în grad de handicap a persoanelor dependente de oxigenoterapie de lungă durată, indiferent de vârsta de debut. De asemenea, prevederea se aplică și persoanelor care au căpătat această afecțiune din cauza infecției cu Covid-19.

„Astfel, persoanele cu amputații nu vor mai fi nevoite să meargă, periodic, la comisiile de evaluare, pentru prelungirea certificatelor de handicap. Această prevedere se aplică inclusiv persoanelor cu amputații unilaterale, în condițiile în care, până în prezent, prevederea era valabilă doar în cazul persoanelor cu amputații bilaterale”, a anunțat Budăi.

Centru Respiro pentru copiii cu dizabilități din municipiul Iași

Consiliul Județean Iași urmează să dezbată și să aprobe un proiect care vizează dezvoltarea Centrului Respiro pentru copiii cu dizabilități, în următoarea ședință a CJ Iași. Aceste centre sunt destinate copiilor cu dizabilități, aflați în grija familiilor de plasament familial, în grija familiilor extinse sau naturale, precum și asistenților maternali profesioniști din județul Iași.

Prin urmare, peste 3.000 de copii ar putea beneficia de un asemenea centru. Consiliul Județean Iași va construi Centrul Respiro într-o zonă locuită, fiind excluse zonele industriale sau de la marginea orașului. Totodată, terenul trebuie să aibă o suprafață de minim 1.000 de metri pătrați, dar și posibilitatea de racordare la toate unitățile necesare, precum apă, gaz și canalizare.

„Înfiinţarea unui centru de tip Respiro destinat copilului şi familiei acestuia ar fi complementară serviciilor sociale furnizate de către DGASPC laşi, fiind primul astfel de serviciu înfiinţat de un furnizor public sau privat de servicii sociale pe raza judeţului Iaşi”, se arată în proiect.

După obținerea autorizației de construire de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Fundația Hope and Home for Children România va executa atât lucrările de construire, cât și de dotare a centrului, prin intermediul propriilor contractori.