Românii consumă zilnic cel mai nesănătos aliment din lume. Puțini știu această greșeală
Românii nu prea țin cont de alimentele sănătoase și de produsele pe care trebuie să le evite. Atunci când merg la cumpărături, aleg de pe rafturile supermarketurilor multe alimente nesănătoase pentru organism.
Printre acestea se numără și uleiul de gătit, dar puțini știu că acest aliment se regăsește și în pâine, ciocolată, supă sau pizza.
Uleiul de palmier se regăsește în cele mai multe alimente pe care le consumăm
Specialiștii avertizează asupra faptului în care acest ulei este produs. Uleiul de palmier, cel mai popular tip de ulei vegetal din lume, afectează atât oamenii, cât și vieţuitoarele sălbatice, notează BBC. Din păcate, acest tip de ulei e folosit în multe dintre produsele întâlnite în supermarketuri.
Cei mai mulți probabil nu au auzit de el, și asta datorită faptului că în ultimii ani a fost ‘ascuns’ sub diferite nume. În urmă cu șapte ani, Uniunea Europeană a orţat producătorii să menţioneze produsele în care acesta este folosit. De asemenea, acest tip de ulei este folosit și în produsele de îngrijire și înfrumuseţare.
Uleiul de palmier nu conţine grăsimi trans, are un punct de topire foarte ridicat şi are costuri mici de producţie. Experții susțin că nu uleiul de palmier este problema cea mai mare, ci faptul că această specie de palmieri crește doar în pădurile tropicale, fiind casă pentru urangutani.
Experții trag un semnal de alarmă
Defrișările pentru a produce ulei de palmier au dus la dispariția unor specii de animale, precum „bornean oragnutan”.
Pe de altă parte, producția de ulei de palmier a fost cauza incendiilor de vegetație din 2015, fapt ce a dus la un grad foarte ridicat de poluare a aerului. Deși stoparea producției ar fi benefică, multe companii s-au opus vehement, precizând că pentru cultura acestor palmieri se folosesc mai puţine pesticide.
Dacă în alimente s-ar folosi mai mult ulei de soia sau rapiță, mediul ar avea mult mai mult de suferit. În plus, producția de ulei de palmier este o sursă de venit pentru oameni din comunităţile mici.